Riisalo: Reformierakonna toetus oli vahepeal põhjendamatult kõrge

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Riisalo
Tiit Riisalo Foto: Peeter Langovits / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peasekretäri Tiit Riisalo hinnangul oli Reformierakonna toetus mõne aja eest veel põhjendamatult kõrge, samas kui tegelikult on mõlemad erakonnad paremtiival üsnagi võrdsed.

Riisalo märkis erakondade toetusuuringu tulemusi kommenteerides, et viimase kuuga toimunud muudatused on niivõrd väikesed, et need jäävad statistilise vea piiridesse. «Meile valmistab heameelt, et IRLi toetus püsib ja kui vaadata arengut, siis see on pigem tõusvas trendis. Mõnekuulised liikumised edasi-tagasi ei oma nii suurt sisulist tähtsust,» lausus ta ning lisas, et siiski loodab erakond oma toetust kasvatada ja eesootavate valimiste tõttu ei tule ka võimalustest puudust.

Reformierakonna toetus, mis praegu on 19 protsenti, oli mõne aja eest tema sõnul veel põhjendamatult kõrge. «Arvan, et oleme üsna võrdsed erakonnad paremtiival, IRL on pigem konservatiivne, Reformierakond liberaalne. Ma ei arva, et vahe, mis vahepeal oli, oleks olnud sisuliselt õigustatud,» märkis ta.

Siiski oleks tema hinnangul hea, kui paremerakondade toetus tervikuna oleks praegusest suurem. «Mulle kui IRLi peasekretärile on kõige olulisem, et IRL oleks number üks, aga lõpuks on ikkagi oluline, millised on ka võimalikud koalitsioonid ja nende koalitsioonide poliitika, sest see hakkab reaalset elu mõjutama. Reitingud reaalset elu ei mõjuta,» lausus Riisalo, kes nentis samas, et valitsuses olemise periood on kujunenud päris pikaks ja ka see avaldab reitingutele mõju.

Opositsioonierakondade toetusest rääkides ütles ta, et praegu paistab erakondade populaarsustabelis esikohta hoidval Keskerakonnal olevat vasaktiival eelis. «Ma ei ole nii kindel, et see on tingitud sellest, et nad oleksid erakonnana paremad või teeksid paremat poliitikat. Tahes-tahtmata kaasneb valitsuses ja ka näiteks Tallinna linnavalitsuses olemisega teatav surve, mis võtab võimalikku toetust vähemaks, teisalt ollakse sellega ka pildil,» märkis ta.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) tegi Riisalo sõnul kohalikel valimistel paljudes kohtades küll hea tulemuse, kuid oma jälje on jätnud asjaolu, et nii riigi kui Tallinna tasandil on nad olnud väga pikalt opositsioonis. See tähendab tema sõnul, et sotsiaaldemokraatidel pole olnud võimalust demonstreerida, millist poliitikat nad ajavad.

Tallinna puhul pidas ta ühtlasi kummastavaks, et sotsiaaldemokraadid ei soovi moodustada Reformierakonna ja IRLiga ühist opositsiooni. «Nad üritavad kuskil vahepeal laveerida, teha justkui mingeid kokkuleppeid Keskerakonnaga ja siis olla jälle natuke opositsioonis. See ajabki inimeste jaoks pildi segaseks,» ütles Riisalo.

TNS Emori värske uuringu kohaselt hoiab parteide populaarsustabelis jätkuvalt esikohta Keskerakond, mille toetus on tõusnud seniselt 29 protsendilt 32 protsendile. Sellest kõrgem oli partei reiting viimati 2009. aastal. Keskerakonnale järgneb samuti opositsiooni kuuluv SDE, mida septembris toetas 23, oktoobris 20 ning nii novembris kui detsembris taas 23 protsenti küsitlusele vastanuist.

Viimastel kuudel jõudsalt toetust kasvatanud IRLi toetus langes detsembris kahe protsendipunkti võrra ehk 20 protsendini. Samal tasemel oli partei toetus ka oktoobris. Neljandal kohal on populaarsustabelis juba teist kuud Reformierakond. Kui septembris toetas erakonda 21 ja oktoobris 22 protsenti küsitlusele vastanuist, siis novembris kukkus partei toetus rekordiliselt madalale, 18 protsendile. Detsembris oli erakonna toetus ühe protsendipunkti võrra suurem ehk 19 protsenti.

TNS Emor esitab erakondade toetuse nende vastajate põhjal, kel on erakondlik eelistus olemas. Neid inimesi, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli detsembris 31 protsenti.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles uuringufirma 906 valimisealist kodanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles