Oktoobris tõusis õpetajate keskmine palk üle 1000 euro

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulumaksu laekub mullusest enam.
Tulumaksu laekub mullusest enam. Foto: Margus Ansu

Oktoobri lõpus maksti töö- ja lisatasudena välja enam kui 1000 eurot õpetaja ametikoha kohta ehk väljamaksed ületasid esimest korda riigi selle aasta keskmise palga.

Kümne kuu lõikes tõusis munitsipaalkoolide õpetajate keskmine palk 888 euroni, teatas haridusministeerium.

Haridusstatistika portaalist www.haridussilm.ee ilmneb, et kümne kuu seisuga oli kõrgeim õpetajate keskmine palk Mäetaguse, Kernu ja Sauga vallas, kus see jäi 1079 ja 1287 euro vahele. Madalaim oli palk Rägavere, Haaslava ning Lümanda vallas, kus see ületas napilt õpetaja miinimumpalka, 715 eurot.

Oktoobri seisuga on 106 omavalitsusel välja maksmata kokku 5,3 miljonit eurot riigi eraldatud palgaraha. See puudutab valdavalt suuremaid linnu ja eelkõige Tallinna, kus kümne kuu arvestuslikku palgatoetust oli kasutatud 90 protsendi ulatuses ehk õpetajate töötasudesse oli jõudmata pea 2,7 miljon eurot – enam kui tuhat eurot õpetaja kohta. Samas maksab oma eelarvest õpetajate palgatoetusele juurde 114 omavalitsust, kuid need  on valdavalt just väiksemad vallad ja linnad.

Haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo sõnul panustavad  õpetajate palkadesse kõige enam väiksemad omavalitsused.

«Kuigi suurte omavalitsuste võimekus on tunduvalt parem, pole nad seni isegi riigi toetust täiel määral välja maksnud,» rõhutas minister Aaviksoo ja lisas, et selline ebavõrdsus tuleb kaotada.  «Kõik omavalitsused peaksid õpetajatööd ühtmoodi väärtustama. Samas on hea meel, et jaanuari 819 eurone palk kasvas juuniks 895 euroni ja oktoobris 1005 euroni. Loodan, et detsembri lõpuks on õpetajatele selle aasta kogu palgatoetus välja makstud,» lausus Aaviksoo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles