Noor piirivalvekoer avastas metsast suure koguse salasigarette

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirivalve teenistuskoer Ahto.
Piirivalve teenistuskoer Ahto. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Piirivalve kuuekuune teenistuskoer võttis novembris üles salakaubavedajate jälje ning leidis Võrumaal metsa peidetud suures koguses salasigarette.

14. novembril teatas naaberriigi piirivalve Lõuna prefektuuri Luhamaa kordoni piirivalvuritele, et Vene poolel peeti kinni neli isikut, keda kahtlustatakse sigarettide ebaseaduslikus üle piiri toimetamises, teatas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja.

Luhamaa kordonist väljusid koheselt häiregrupid,  informatsioon edastati naaberkordonitele ja läheduses olnud politseipatrullile. Sündmuskoha lähistel kontrolliti mitmeid sõidukeid ja isikuid, kuid midagi kahtlast ei tuvastatud.

Järgmisel hommikul toimus piiriesindajate kohtumine, kus fikseeriti ebaseaduslik kontrolljoone ületus Võrumaal Vastseliina vallas suunaga Venemaalt Eestisse.

Luhamaa kordoni piirivalvurid tuvastasid Eesti poolel põldudelt mitme isiku jäljerajad, mis viisid kohaliku külateeni. Sealtmaalt aga jäljed lõppesid. Koerajuht andis oma kutsikaohtu teenistuskoer Ahtole kätte ühe konkreetse jalatsijälje, mille koer vihmasajus üles võttis ning mida mööda piirivalvurid kontrolljoonest umbes kilomeetri kaugusele sisemaale okste alla peidetud salakaubani juhtis.

Piirivalvurid toimetasid leitud sigaretikastid Luhamaa kordonisse. Kokku leidis koer metsast üheksa kasti ehk 90 000 Venemaa maksumärgiga sigarette Bayron.

Luhamaa kordoni juhi Andres Kongo sõnul oli muljetavaldav vaadata, kuidas vaid kuuekuune koer võttis vihmasajus üles paari tunni vanuse jalatsijälje ning juhatas piirivalvurid otse peidetud salakaubani. «Noore koera ja tema juhi aktiivne ja professionaalne tegutsemine hoidis sel korral ära suures koguse salasigarettide jõudmise mustale turule,» lisas Kongo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles