Afganistani president ei usalda enam USAd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani president Hamid Karzai.
Afganistani president Hamid Karzai. Foto: SCANPIX

Indiasse visiidile saabunud Afganistani president Hamid Karzai ütles täna New Delhis, et ei usalda enam Ühendriike ning süüdistas, et ameeriklased räägivad tema kodumaal üht, kuid teevad teist.

Eile kinnitas Karzai, et ei lase end hirmutada allkirjastama julgeolekulepet, mis võimaldaks USA vägedel jääda Afganistani ka pärast järgmise aasta lõppu.

«Ma ei usalda neid,» ütles Karzai New Delhis ajakirjanikele, tuues näiteks USA presidendi Barack Obama novembrikuise kirja, mis kinnitas, et Ameerika väed "austavad" afgaanide turvalisust nende kodudes.

«Kui Obama kirjutab mulle, et nad austavad meie kodusid, siis peaksid nad seda ka tõestama,» ütles Karzai. «Ärge andke käske uuteks pommirünnakuteks ning algatage ametlikult rahuprotsess.»

Ühendriigid loodavad, et New Delhi suudab Karzaid veenda kahepoolset julgeolekulepet allkirjastama. Hõimuvanemate suurkogu loya  jirga  kiitis leppe novembris heaks ent Karzai on keeldunud seda seni allkirjastamast.

USA tahab, et allkirjastamine leiaks aset juba detsembris. Karzai soovib, et otsuse langetaks tema mantlipärija,kes selgub aprillikuistel presidendivalimistel.

NATO on hoiatanud, et USA vägede tulevast staatust määratleva leppe puudumine seab ohtu edasise sõjalise ja arenguabi Kabulile.

NATO praegune abi Afganistani relvajõududele on kolm miljardit eurot aastas, millest Kabul suudaks ise katta umbes 370 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles