Diplomaat: assotsiatsioonileppe edasilükkamine võis olla Janukovõtši taktikaline otsus

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Viktor Janukovõtš.
Ukraina president Viktor Janukovõtš. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu assotsiatsioonilepingule allakirjutamisest loobumine ei pruukinud olla Ukraina presidendi strateegiline, vaid hoopis taktikaline otsus hoidmaks kõik võimalused avatud, leidis Kaupo Känd, OSCE vanemnõunik Haagis.

Känd rääkis ETV saates «Välisilm», et Ukraina kaalub Euraasia Liiduga liitumist, kuna viimane pakub paremat majanduslikku tagatist, kui Euroopa Liit saaks pakkuda. «Ukraina puhul on oluline, et konkurentsivõime sõltub gaasihinnast, loomulikult on valitsusel võimalik miljardeid eurosid kokku hoida,» selgitas ta, kuidas on Venemaal võimalik Ukrainat enda poole meelitada.

Ta tõdes, et Ukrainaga assotsiatsioonilepingu tegemisel ei uuritud, mida tähendab sellele allakirjutamine riigi majandusele. «Hetkel näib, et assotsiatsioonilepingule allakirjutamine mõjub negatiivselt, vähemalt lühiajaliselt. Valitsusel ei ole lihtne otsust teha,» rääkis Känd.

Diplomaadi sõnul on praegu raske ennustada, kuidas lõpeb ärev olukord Ukrainas, ent ei saa välistada, et lepingu edasilükkamine ei olnud presidendi strateegiline, vaid taktikaline otsus tugevdamaks positsiooni läbirääkimistel nii Euroopa Liidu, Venemaa ja miks mitte ka Hiinaga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles