USA kohus: telefonikõnede andmete kogumine oli põhiseadusega vastuolus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA põhiseadus.
USA põhiseadus. Foto: SCANPIX

USA föderaalkohtunik otsustas esmaspäeval, et riikliku julgeolekuagentuuri NSA massiline andmete kogumine telefonikõnede kohta on vastuolus Ühendriikide põhiseadusega.

Ringkonnakohtunik Richard Leon andis esialgse keelu, mida taotlesid Larry Klayman ja Charles Strange. Leon märkis, et mehed on ilmselt suutelised tõestama, et nende privaatsuse huvid on kaalukamad valitsuse huvist andmeid koguda. Leon ütles, et see tähendab, et massiline andmete kogumise programm on põhiseaduse neljanda paranduse järgi põhjendamatu otsing.

NSA andmekogumisprogrammi avalikustas agentuuri endine süsteemianalüütik Edward Snowden, vallandades ägedad vaidlused kodanikevabaduste üle.

President Barack Obama administratsioon on kaitsnud programmi, öeldes, et see on hädavajalik vahend võitluses terrorismi vastu.

68-leheküljelises arvamuses aga jõudis Leon järeldusele, et valitsus ei ole viidanud mitte ühelegi juhtumile, mil programm oleks «tegelikult peatanud peatse terrorirünnaku».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles