Põllumeestest rahvaliitlased toetavad ühinemist sotsidega

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Tartumaa Põllumeeste Liidu poolt eile hilisõhtuks kokku kutsutud rahvaliitlastest põllumeeste nõupidamisel võtsid põllumehed ilma ühegi vastuhääleta vastu avalduse, kus toetavad Rahvaliidu ja sotside ühinemist.

Kolm tundi kestnud diskussiooni tulemusel alternatiive ei leitud. «Rahvaliitlastest põllumeestena ei saa me lubada skandaalidesse mattunud Eestimaa Rahvaliidu ülimalt tõenäolisest põrumisest 2011. aasta Riigikogu valimistel tekkivat tühikut. See nõrgendab veelgi regionaal-, maaelu- ja põllumajanduspoliitika kujundamist riigi tasandil,» seisab avalduses.

Üritusel osalenud sadakond põllumeest pea kõigist maakondadest kohtusid Europarlamendi liikme ja endise põllumajandusministri Ivari Padari, maaelukomisjoni liikme, endise põllumajandusministri Jaanus Marrandi, Sotsiaaldemokraatide Erakonna peasekretäri Kalvi Kõva ja Rahvaliidu juhtide Karel Rüütli ning Kajar Lemberiga.

Arutati tulevikustsenaariume põllumeeste ja maaelanike huvide kaitsel peale 2011. aasta riigikogu valimisi ja kuulati sotside nägemust Eesti põllumajanduse ja maaelu arengu võimalustest. Põllumehed tõdesid, et sotsiaaldemokraatide põllumajanduspoliitika ei erine Rahvaliidu senisest poliitikast.

Tartumaa Põllumeeste Liidu esimehe Jaan Sõrra sõnul on erakondade liitumine põllumeestele täna ainsaks toimivaks võimaluseks, et jõulisemalt sekkuda põllumajanduse ja regionaalpoliitika muutmisse. «Põllumeeste esindajana poliitikutega suheldes pole ma tänaste valitsuserakondade juures leidnud mõistmist ega lahenduste soovimist meie probleemidele. 9000 rahvaliitlase ja 3000 sotsi ühinemisel tekib Eesti suurim erakond, kellel on jõudu meie probleeme lahendada. Kui ka Keskerakond põllumajandust ja regionaalarengut toetab, pöörduvad uues riigikogus vastuvõetavad otsused oma näo põllumehe ja maainimese poole,» ütles Sõrra.

Ivari Padar sõnas: «Olen kindel, et ühenderakond kasvatab kasu. Nagu keegi teine ei tule meie eest põllul kündma ega külvama, ei tee seda keegi ka poliitikapõllul.»

Kehtna Mõisa OÜ juhataja ja piimatootjaid koondava ühistu EPIKO nõukogu esimehe Märt Riisenbergi sõnul sarnaneb erakondade ühinemine ühistulise tegevusega. «Põllumehed ei saa üksi hakkama, vaid peavad koonduma ühistutesse, samuti tekib erakondade ühinemisel sünergia, mis tuleb kasuks nii põllumehele kui maaelanikule,» ütles Riisenberg.

Ühinemist toetava Jaanus Marrandi sõnul esindab Sotsiaaldemokraatlik Erakond sellist demokraatlikku kokkuleppepoliitikat, mis saabki olla aluseks tõsiseltvõetavatele muutustele regionaal- ja maaelupoliitikas. Paraku on tänaseks selge, et Rahvaliidul, kui maaelu- ja põllumajandusteemasid tähtsustaval erakonnal, puuduvad skandaalidest tulenevalt võimalused oma poliitikat ellu viia. Nii on paratamatult vaja leida alternatiive Eesti poliitika muutmiseks maainimest ja põllumeest arvestavaks.

Tartumaa Põllumeeste liit on 350 liikmega suurim põllumehi esindav maakonnaliit Eestis, kelle liikmetest on 44 rahvaliitlased.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles