Eesti kontingent Afganistanis vahetus

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estcoy-9 Mushtarakil.
Estcoy-9 Mushtarakil. Foto: Kaitsejõudude peastaap

Selle nädala lõpul andis Afganistanis Camp Bastioni sõjaväebaasis teenistuse lõpetanud Eesti kontingent Estcon-8 vastutuse üle uuele kontingendile.

«Siia tulemise eesmärgid said täidetud ja te andsite endast parima. Olite hingega asja juures, selle tulemiks on väljasurutud vastane ja kontrollitav ala, mis peab muutuma turvaliseks ja elamisväärseks,» ütles rivistusel Eesti kontingendi ülem kolonelleitnant Kajari Klettenberg.

«Estcon-8 on lati kõrgele tõstnud ja nüüd seisab meie ees tõsine väljakutse hoida seda vähemalt sama kõrgel. Lahkuval kontingendile soovin aga head koju jõudmist,» ütles uue kontingendi ülem kolonelleitnant Riho Ühtegi.

Helmandi Väekoondise ülem brigaadikindral Richard Felton tänas rivistusel Eesti kaitseväelasi tehtud töö eest ja andis neile üle NATO medalid teenistuse eest Rahvusvaheliste Julgeolekujõudude ISAF koosseisus.

Eesti kontingendi jalaväekompanii Estcoy-9 alustas teenistust Helmandi provintsi Nad-e Ali piirkonnas patrullbaasis Wahid 17. novembril 2009, võttes üle vastutuse kahe lähestikku asuva baasi ja ligi 30 ruutkilomeetri suuruse vastutussala eest.

Estcoy-9 viis oma vastutusalal läbi neli operatsiooni, mille käigus leidis isevalmistatud lõhkekehade (IED) komponente, samuti märkimisväärse koguse oopiumit, tegi kahjutuks juba paigaldatud lõhkekehasid ning arreteeris kaks lõhkekehade paigaldamises kahtlustatavat isikut, kelle süü on praeguseks ka tõestatud. Kokku tegi Estcoy-9 oma teenistuse jooksul kahjutuks üle 40 isevalmistatud lõhkekeha.

Kogu missiooniperioodi olulisim operatsioon oli Eesti kompanii jaoks suuroperatsioon Moshtarak. Operatsiooni tulemusena loodi Eesti üksuse vastutusalas kaitstud rahvastikukeskused ning tagati liikumisvabadus kohalikele elanikele ja koalitsioonijõududele teede puhastamise ja hoidmise läbi, samuti ning loodi neli lisakontrollpunkti kohalikes külades ning oluliste teede ääres. Operatsiooni Moshtarak raames alustas Estcoy-9 koostööd Afganistani Rahvuslike Julgeolekujõududega (ANSF) üksusega, kes teenivad meie kompaniiga koos ka antud hetkel.

«Estcoy-9 kõige suuremaks saavutuseks tuleb pidada eelkõige paranenud julgeolekusituatsiooni meie vastutusalas asuvates külades, tänu millele on juba alustatud infrastruktuuri ülesehitustööd läbi erinevate sõjaväe toetus -ja stabiliseerimisprojektide,» ütles kolonelleitnant Klettenberg.

Eesti kontingent Afganistanis koosneb jalaväekompaniist, logistilisest toetuselemendist ja staabiohvitseridest ning teenib NATO operatsioonil Lõuna-Afganistani Helmandi provintsis Ühendkuningriigi juhitava Helmandi väekoondise koosseisus.

Eesti jalaväekompanii Estcoy-9 ja logistiline toetuselement saabuvad Eestisse tagasi eeldatavalt homme õhtupoolikul.

Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles