Rahvaliidu Ida-Viru ühendus pooldas ühinemist sotsidega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Rahvaliidu Ida-Viru maakonnaorganisatsioon otsustas pühapäeval ühenduse erakorralisel konverentsil toetada Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE) ühinemist.

Ida-Virumaa maakonnaühenduse esimees Sirje Maala ütles BNSile, et kahe erakonna ühinemislepingut toetas 15 ja sellele hääletas vastu 12 konverentsil viibinud rahvaliitlast.

Seni on parteide ühinemist toetanud Rahvaliidu ja SDE juhatus ning ka mõlema erakonna volikogu.

Rahvaliidu maakonnaühendustest on seitse toetanud ühinemist ning üheksa jätkamist iseseisva parteina. Iseseisva erakonnana jätkamist on pooldanud Lääne-Viru, Valga, Viljandi, Jõgeva, Tartu, Lääne, Põlva ja Hiiu maakonna- ning Narva linnaühendus. SDEga ühinemisele on peale Ida-Viru ühenduse toetust avaldanud Saare, Pärnu, Rapla ja Järva maakonna ning Tartu ja Tallinna rahvaliitlased. Võrumaa ühendus on jätnud oma seisukoha lahtiseks.

Ühendused esitavad oma seisukoha 23. mail Jõhvis kogunevale kongressile, kes võimaliku ühinemise otsustab. Kongressil on ühinemise otsustamiseks tarvis vähemalt kahe kolmandiku delegaatide toetust. Sama suurt häälteenamust on vaja ka SDE üldkogul, mis juhul, kui Rahvaliidu kongress peaks ühinemist toetama, toimub enne juuni keskpaika.

Rahvaliidu ja SDE juhtide ühinemisplaanid tulid avalikuks 12. aprillil, kui erakondade esimehed sõlmisid ühiste kavatsuste deklaratsiooni. Samal päeval moodustas Rahvaliidu volikogu läbirääkimisdelegatsiooni, kes alustas paar päeva hiljem SDE esindajatega ühinemislepingu projekti koostamiseks kõnelusi.

Lepinguprojekti järgi ühineb Rahvaliit SDEga ning partei nimeks saab Eestimaa Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Dokumendi kohaselt peaks ühinemine lõppema ühise üldkoguga, mis toimub ajavahemikus oktoobrist tuleva aasta maini ning kus valitakse erakonnale uued juhtorganid.

Seni juhivad parteid kaasesimeestena Karel Rüütli ja SDE praegune juht Jüri Pihl ning aseesimeestena Peeter Kreitzberg, Anto Liivat, Kajar Lember, Indrek Saar, Katrin Saks ja Ene Tomberg. Samuti jäävad samaaegselt ametisse peasekretärid ja teiste valitud kogude juhid.

Lepinguprojekt näeb ette, et pärast ühinemise registreerimist kuni esimese üldkoguni ühendatakse mõlema erakonna juhtorganid, kes peavad ka varem oma poliitilise tegevuse kooskõlastama. Otsuseid saab kuni uute juhtorganite valimiseni teha ainult siis, kui nende poolt hääletab enamik kummagi partei praeguste juhtorganite liikmeid.

Liitumisprotsessi koordineerib leppeprojekti kohaselt kümneliikmeline koordinatsiooninõukogu, kes ühtlasi juhib ka ühenderakonna riigikogu valimiste kampaaniat. Nõukokku kuuluvad mõlema erakonna esimees, aseesimehed ja peasekretärid ning seda juhib Jüri Pihl. Eraldi toimkond luuakse programmi ja põhikirja uuendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles