Lohetätoveeringuga tüdruku sarja lisandub autori surmast hoolimata neljas raamat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triloogia autor Stieg Larsson kaheksakümnendate lõpus.
Triloogia autor Stieg Larsson kaheksakümnendate lõpus. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheliseks hitiks saanud Rootsi kriminaalromaanisarja «Millennium» lisandub autor Stieg Larssoni surmast hoolimata neljas raamat, teatas Rootsi kirjastusgrupp Norstedts.


Kirjastaja Eva Gedini sõnul otsustati lasta uuel autoril kirja panna triloogiale järgnenud sündmused.

Neljanda osa autoriks valiti Rootsi kirjanik David Lagercrantz, kes on ka jalgpallistaar Zlatan Ibrahimovici biograafia kaasautor. Raamat peaks poeriiulitele jõudma 2015. aasta keskel – kümme aastat pärast sarja esimese raamatu ilmumist.

«Ma olen juba kirjutamist alustanud ja see on väga lõbus,» teatas Lagercrantz, kes leidis, et tegu on fantastilise maailmaga, kuhu siseneda.

Kirjastajate sõnul tegutsevad neljandas raamatus juba tuntud peategelased uuriv ajakirjanik Mikael Blomkvist ja mässumeelne häkker Lisbeth Salander. Lagercrantz jätkab ka mõningate eelmiste raamatute süžeeliinidega, ent lisab sellele isikupäraseid jooni.

Larssoni kauaaegne elukaaslane Eva Gabrielsson, kes vaidleb endiselt kirjaniku perekonnaga tema päranduse üle, rääkis Rootsi ajalehele Aftonbladet, et tema jaoks oli kirjastuse otsus jahmatav. Kirjastuse soovi sarja pealt veelgi rohkem raha teenida nimetas ta aga lihtsalt maitsetuks.

Larsson jõudis enne surma ka ise neljanda osa kirjutamist alustada, ent Gabrielssoni sõnul kirjastusel käsikirjale juurdepääsu pole. «Ilmselt alustasid nad nullist,» kommenteeris naine.

Triloogiast sai ülemaailmne hitt ning selle põhjal väntasid filmid nii Rootsi filmitootjad kui USA režissöör David Fincher.

Kolme esimest raamatut on tõlgitud enam kui 30sse keelde ning müüdud on 75 miljonit eksemplari. Eesti keeles kannavad raamatud pealkirju «Lohetätoveeringuga tüdruk», «Tüdruk, kes mängis tulega» ja «Purustatud õhuloss».

Stieg Larsson suri 2004. aastal südamerabanduse tagajärjel, ent tema ootamatu surma ümber tiirleb ka mitmeid vandenõuteooriaid. Kõik kolm raamatut avaldati postuumselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles