Kanadalased müüsid Eestist ostetud praami suure kahjumiga vanametalliks

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kanada Newfoundlandi ja Labradori provintsi valitsus müüs vanarauaks ligi 15-aastat tagasi Saaremaa Laevakompaniilt ostetud praami, millele kulutati umbes 20 miljonit Kanada dollarit ning tituleeriti «Eestist pärit roostehunnikuks».

Kanadalased ostsid Eestis Ahelaiu nime all sõitnud praami 1999. aastal 1,2 miljoni Kanada dollari eest. Sel nädalal teatati, et praam müüdi vanarauaks 76 222 dollari eest, vahendas National Post

Pärast praami ostmist lootsid Kanada ametnikud selle paari aastaga kaasajastada ning plaanisid selleks kulutada 1,7 miljonit dollarit. Tegelikult kulus praami merekõlblikuks muutmiseks viis aastat ning üle 11 miljoni dollari.

Isegi pärast seda jätkusid probleemid 1986. aastal ehitatud praamiga, mille nimeks on praegu M/V Nonia. Vahemikus 2007 kuni 2012 kulutati veel suuri summasid veesõiduki remondiks. 2007. aastal levisid ka kuuldused, et praami remont seiskus, sest töötajad ei saanud aru venekeelsest hooldusõpetusest.

Möödunud aasta juulis tuvastasid Kanada transpordiinspektorid, et laeva remondiks on vaja kulutada veel üheksa miljonit dollarit. Endise transpordiministri Paul Davise sõnul otsustas valitsus tol hetkel, et ei kuluta rohkem raha kurikuulsale praamile. Kohaliku meedia andmetel kulutati vahetult enne seda laeva remondiks veel kolm miljonit dollarit.

Selle aasta veebruaris teatas provintsivalitsus, et Nonia võetakse liinilt maha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles