Naisdiplomaadi arreteerimine tekitas USA ja India vahel diplomaatilise kriisi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

India naisdiplomaadi arreteerimine ja keha läbiotsimine tekitas USA ja India vahel diplomaatilise tüli.

39-aastane asekonsul Devyani Khobragade arreteeriti möödunud nädalal New Yorgis, kuna teda kahtlustati viisapettuses ja liiga vähese palga maksmises lapsehoidjale, kirjutab Reuters.

Naine viidi politseijaoskonda, kus tal kästi riided seljast võtta ning keha otsiti läbi.

India esitas selle peale USA-le protestinoodi. USA võimuesindajate sõnul on arreteeritute keha läbiotsimine tavapärane protseduur.

Khobragade vabastati 250 000 dollari suuruse kautsjoni vastu. Kui ta kohtus süüdi mõistetakse, siis võib ta saada kuni 15 aasta pikkuse vanglakaristuse.

Juhtum tõi kaasa kahe riigi vahelise diplomaatilise kriisi. India pealinnas New Delhis on politsei USA suursaatkonda viivatelt teedelt viinud ära betoontõkkeid ja seda ilmselt kättemaksuks oma diplomaadi kohtlemise eest.

Betoontõkked pandi kaitsmaks saatkonnahoonet enesetapurünnakute eest. Samas takistasid need piirkonnas masinatel kiiresti liikumist.

India politsei ja valitsuse esindajad ei ole kommenteerinud betoontõkete eemaldamist.

Anonüümseks jääda soovinud valitsusallikas sõnas India meediale, et tegemist on kättemaksuaktsiooniga.

USA seevastu ootab, et nende saatkond Indias oleks kaitstud ning rõhutas, et ta ei soovi Indiaga suhete halvenemist.

Grupp India poliitikuid, kelle hulgas olid ka kaheksa suurema partei juhid, keeldusid sel nädalal Indiat külastavate USA poliitikutega kohtumast.

Üks keeldujatest oli julgeolekunõunik Shivshankar Menon, kelle arvates oli Khobragade´i kohtlemine barbaarne.

Konservatiivse Bharatiya Jantana partei poliitik soovitas seda juhtumit silmas pidades Indial vangistada USA homodiplomaate ja nende elukaaslasi. Indias on homoseksuaalsus keelatud.

India välisminister Salman Khurshid sõnas, et juhtunusse suhtutakse tõsiselt ning oma diplomaadi kaitseks astutakse välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles