Bergeni haigla hakkab jagama tasuta heroiini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heroiin
Heroiin Foto: Wikipedia.org

Norras Bergenis asuv haigla plaanib narkosõltlastele hakata jagama tasuta heroiini eesmärgiga kahandada üledoseerimisest tekkivaid terviseprobleeme, mille tõttu vajatakse haiglaravi.

Haukelandi ülikooli haigla sõltuvushaigete osakonna juht Ola Jøsendal sõnas, et seda on varem katsetatud mitmes Euroopa suurlinna haiglas, näiteks Hollandis Amsterdamis ja Šveitsis Zürichis, edastab The Local.

Jøsendal lisas, et neil on sama eesmärk - vähendada narkosõltlaste üledoose.

Haigla esindajad arutavad seda ka linnavalitsusega ning Norra tervishoiuministrile esitatakse vastavasisuline plaan.

«Väga suures sõltuvuses olevad narkosõltlased ei kavatse kunagi narkotarbimist lõpetada ja jätkavad. Meie jagatavad doosid on ohutud ning aitavad neil probleeme ennetada,» lisas asjatundja.

Haigla plaanib erakorralise meditsiini osakonna juurde luua ka heroiiniannust vajavate narkosõltlaste osakonna, mis peaks avatama 2014. aasta septembris.

«Seal ravitakse neid patsiente, kellele enam tavameditsiinilised ained ei mõju,» lisas Jøsendal.

Norra linnadest on Bergenis heroiinisõltlasi kõige enam. Nad kogunevad tavaliselt Nygårdsparkenisse ainet tarbima.

Selle aasta septembris teatasid linnajuhid, et narkosõltlaste tõttu see park suletakse ajutiselt. Kriitikute sõnul liiguvad sõltlased siis tänavatele ning probleeme tuleb juurde.  

Heroiin on poolsünteetiline opioid. Heroiinipulber on kas valge, kollakas, hall või pruun.

Narkosõltlased tarbivad heroiinipulbrit nina kaudu sissehingamisel või süstivad heroiini lahust. See aine tekitab kiiresti sõltuvuse.

Heroiini puhul ilmneb kõrgenenud eufooriline meeleolu, uimasus, ebaadekvaatsed reaktsioonid, kitsad pupillid, aeglane hingamine ja kerged kõnehäired. Joobe taandudes muututakse apaatseks ja tundetuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles