Putin rääkis pressikonverentsil eesti keelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin vastas ajakirjanike küsimustele.
Vene president Vladimir Putin vastas ajakirjanike küsimustele. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin tervitas täna eesti keeles Paldiski raadio peatoimetajat Oleg Teslad.

«Eesti on seal, Eesti. Tõsteti üles paber – Eesti,» ütles ta, valides välja järgmise küsimuse esitava ajakirjaniku, vahendas RT.

«Küsimus puudutab mitte üksnes Eestit,» rääkis Telsa. «Tere-tere. Vana kere,» vastas Putin. «Vana pere,» vastas Tesla.

«Küsimus puudutab 30 miljonit etnilist venelast, kes jäid pärast 1992. aastat piiri taha. See on umbes iga neljas venelane meie planeedil. Juba mitu aastat tegeletakse programmiga, mis puudutab välismaal elavate kaasmaalaste ümberasumist Venemaale. Selleks, et tuua Venemaale tagasi neist ligikaudu pooled, kulub sada aastat. Tahaks küsida, et milliseid jõupingutusi teeb valitsus, et muuta seda programmi senisest efektiivsemaks,» formuleeris Tesla oma küsimuse.

Putin meenutas vastuseks, kuidas tema kunagine väide, et Nõukogude Liidu lagunemine oli 20. sajandi suurim tragöödia, põhjustas palju pahandust.

«Siis hakati kisama, aga ma pidasin silmas selle protsessi humanitaarkomponenti. Inimesed märkasid, et neilt pole keegi küsinud, aga riiki ei ole. Kui kedagi Venemaale tagasi tuua, siis loomulikult venelasi. Inimesi, kes tunnevad ennast vene kultuuri osana. Probleemid ümberasustamisega on seotud tööturu ja meie eelarve piiratusega. On aga ka teisi asju, mis minu arvates ei ole reguleeritud. Meil on palju keelavaid norme, mis töötavad ilma valikuta ja ebaefektiivselt.»

Putin kinnitas, et eelkõige tahab Venemaa näha noori inimesi, kes on valmis looma perekondi, saama lapsi ja töötama Venemaale kasulikes valdkondades.

Eestiga seotud küsimus esitati umbes 3 tundi ja 36 minutit pärast pressikonverentsi algust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles