Politsei soovib poliitilise välireklaami keelu kaotamist

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud. Pilt on illustratiivne.
Politseinikud. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Politsei- ja piirivalveamet tegi sel nädalala riigikogu põhiseaduskomisjonile ettepaneku kaotada poliitilise välireklaami keeld, kuna korrakaitsjatel kulub sellega seotud teadete menetlemisele märkimisväärne ressurss, mille tõttu omakorda kannatab muu avaliku korra tagamine.

Politsei- ja piirivalveameti korrakaitsepolitsei osakonna arendusbüroo planeerimistalituse juhtivkorrakaitseametnik Siiri Pars tutvustas sellel nädalal põhiseaduskomisjonile kokkuvõtet politsei tööst valimiste ajal.

Ta märkis, et poliitilise välireklaami keelu mitmeti tõlgendamine on probleemne. Praegu seaduses sisalduvas regulatsioonis on mitmeid sisustamata õigusmõisteid nagu välireklaam ja logo ning eraldusmärgi või programmi reklaamimine. Kui logo ega eraldusmärk ei ole omistatud õigusaktiga, siis on selle omistamist erakonnale raske tõendada.

Pars märkis, et palju on selliseid reklaame, mida inimesed tajuvad poliitilise reklaamina, kuid juriidiliselt on kõik korrektne. Kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse seletuskirja kohaselt on poliitilise välireklaami keelu kehtestamise eesmärk vabastada avalikku ruumi majasuurustest plakatitest ja reklaamide valimatust kleepimisest maja seintele ja plankudele, samas pole seaduses sätestatud keeld seotud reklaami suurusega ning on viinud peidetud reklaami kasutamiseni.

Samuti tõdes politsei esindaja, et aktiivse valimisagitatsiooni piirang on põhjustanud mitmeti tõlgendamist. Seadusandja on keelanud aktiivse valimisagitatsiooni valimispäeval, kuid aktiivse valimisagitatsiooni mõiste on sisustamata. Regulatsioon näeb ette, et agitatsioon on keelatud hääletamisruumis ja ruumides, mille kaudu valija siseneb hääletamisruumi. Valimisjaoskonnad on kandunud aga kaubanduskeskustesse, mistõttu on määratlemata ruumid, mille kaudu sisenetakse.

Politseil ei ole võimalik menetlemist lõpetada otstarbekuse kaalutlustel ning see tähendab suurt lisakoormust ka kohtutele. Seetõttu on politsei- ja piirivalveameti ettepanek kaaluda poliitilise välireklaami keelu kehtetuks tunnistamist.

Komisjoni liikmed avaldasid arvamust, et kuna poliitilise välireklaami keeld ja aktiivse agitatsiooni piirang ei ole täitnud oma eesmärki, võiks kaaluda nende piirangute kaotamist.

Politsei sai seoses oktoobris toimunud kohalike omavalitsuste volikogude valimistega üle 150 kaebuse, teate ja avalduse. Väärteomenetlusi alustas politsei 20 korral, neist kolmes on olemas kohtuotsused. Kriminaalmenetlusi alustas politsei kaheksal korral.

Politsei lähtus valimistega seotud juhtumite lahendamisel põhimõttest, et esmane eesmärk on lõpetada rikkumine. Näiteks palus politsei plakati kiiresti eemaldada või osaliselt kinni katta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles