Uus noortevaldkonna arengukava sai valitsuse heakskiidu

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusministeerium
Haridusministeerium Foto: Lauri Kulpsoo

Valitsus kiitis heaks noortevaldkonna arengukava aastateks 2014 kuni 2020, mis loob noortele paremad võimalused arenguks ja eneseteostuseks, et toetada sidusa ja loova ühiskonna kujunemist.

«Järgmise 7 aasta jooksul on noortevaldkonna fookuses noorte loome- ja arengupotentsiaali avamine, noorte tõrjutuse riski vähendamine, noorte otsustes osalemise toetamine ning noortevaldkonna mõjusam toimimine,» teatas hariduministeerium.

«Arengukavas on arvestatud sellega, et noored pole homogeenne sihtgrupp, mistõttu tuleb nii meetmete ja tegevuste kavandamisel kui ka elluviimisel lähtuda konkreetsete noorte tegelikest oludest ja vajadustest. Samuti tuleb noortega tegelemisel võtta arvesse soost, rahvusest, kultuurist, tervislikust, elukohast või sotsiaalmajanduslikust olukorrast tulenevaid erisusi.»

Ministeeriumi hinnangul nõuavad erilist tähelepanu negatiivsed trendid nagu noorte kasvav väljaränne, 15- kuni 19-aastaste kõrge töötus, mitteõppivate ja mittetöötavate noorte arv, kõrge suhtelise vaesuse määr,  probleemne tervisekäitumine, sh eriti noorte meeste riskikäitumine. «Tähelepanu pööramine nendele trendidele ja probleemide süstemaatiline lahendamine tekkepõhjuste tasandil annab võimaluse  halbu tagajärgi ennetada või ebasoovitavat mõju vähendada.»

Noortevaldkonna planeerimine riigi tasandil toimub kolmandat korda, kuid erinevalt varasemast kontseptsioonist ja strateegiast ei kirjelda uus arengukava meetmeid kõikides noortepoliitika ja noorsootöö alavaldkondades, vaid keskendub eesmärkidele ja meetmetele, mis aitavad saavutada positiivset muutust kõige olulisemate noorte ja valdkonna ees seisvate väljakutsete osas.

Arengukava elluviimise eest vastutab Haridus- ja Teadusministeerium. Arengukava elluviimises osalevad ka Sotsiaalministeerium, Justiitsministeerium, Siseministeerium ja Kultuuriministeerium ning paljud teised osapooled, eelkõige noortevaldkonna asutused ja ühingud, kohalikud omavalitsused ning maavalitsused vastavalt oma vastutusvaldkonnale arengukava rakendusplaanis toodud tegevustes. Haridus- ja Teadusministeeriumi haldusalas on elluviimisel oluline roll Eesti Noorsootöö Keskusel ja Sihtasutuse Archimedes Euroopa Noored Eesti Bürool.

Arengukava elluviimise kogumaksumus on 90, 4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles