Raski asemel võib riigikohtunikuks saada Saale Laos

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saale Laos
Saale Laos Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikohtu esimees Priit Pikamäe tegi riigikogule ettepaneku nimetada ametist lahkunud Märt Raski asemel uueks riigikohtunikuks praegu õiguskantsleri nõunikuna töötav Saale Laos.

Uue riigikohtuniku leidmiseks korraldatud avalikul konkursil osalesid Laosi kõrval Tartu ringkonnakohtu kohtunik Paavo Randma ja Meris Sillaots, kellest viimane taandas hiljem oma kandidatuuri. Ettepaneku tegemise eel kuulas riigikohtu esimees ära nii riigikohtu üldkogu kui kohtute haldamise nõukoja arvamuse. Riigikogule esitatud eelnõu järgi saaks Laos riigikohtu liikmeks järgmise aasta 3. märtsil.

Pikamäe sõnul on Laos avaliku õiguse tunnustatud ekspert, kes on osalenud nii karistusseadustiku eriosa eelnõu väljatöötamisel ja kriminaalmenetluse seadustiku eelnõu menetlemisel kui juhtinud karistusseadustiku ja kriminaalmenetluse rakendamise seaduse eelnõude koostamist.

Õiguskantsleri nõunikuna on ta Pikamäe sõnul omandanud põhjalikud teadmised põhiseaduslikkuse järelevalve vallas, kontrollides õigustloovate aktide kooskõla põhiseadusega. «Saale Laose akadeemiline haridus ja senine töökogemus annavad tunnistust sellest, et ta sobib töötama riigikohtunikuna,» märkis riigikohtu esimees.

1974. aastal sündinud Laos on lõpetanud cum laude Tartu Ülikooli õigusteaduskonna ja omandanud samas ka cum laude magistrikraadi. Aastatel 1997-2007 töötas ta erinevatel ametikohtadel justiitsministeeriumis karistusõiguse ja karistuspoliitika valdkonnas. Seejärel sai temast õiguskantsleri nõunik ja 2009. aastal ka õiguskantsleri kantselei kolmanda osakonna juhataja.

Riigikohtu endise esimehe Märt Raski vabastas parlament kohtunikuametist tema enda soovil alates 28. novembrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles