Kohus mõistis «kummituskliki» kohtuasja osalised õigeks

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus mõistis täna õigeks Ghost Click'i kohtuasja osalised, kes süüdistuse kohaselt nakatasid miljoneid arvuteid oma tarkvaraga, et panna võõrad kompuutrid endale raha teenima.

Siiski jäi kurikuulsa arvutispetsialisti Vladimir Tšaštsini juhitud grupp vahi alla, sest USA taotleb oma kohtu-uurimise läbiviimiseks nende väljaandmist.

Kohus mõistis kõik süüdistatavad täielikult õigeks, sest nende toime pandud väidetavas arvutikelmuses polnud konkreetseid kannatanuid. Seega ei saavat neid süüdistada ka üheski kuriteos, nentis kohus ja mõistis riigilt süüdistatavate kasuks välja umbes 300 000 euro väärtuses kaitsjatasusid.

Riigiprokurör taotles Tšaštšinile kuue aasta, Valentina Tšaštšinale nelja aasta, Timur Gerassimenkole ja Konstantin Poltevile kolme aasta ja kuue kuu ning Dmitri Jegorovile kahe ja poole aasta pikkust vangistust. Juriidiliste isikutena kohtu all olevatele firmadele nõudis prokurör kuni 100 000 euroni küündivaid rahalisi karistusi.

Riigiprokuratuur esitas Vladimir Tšaštšinile süüdistuse kuritegeliku ühenduse loomises ning rahapesus, mis on toime pandud kuritegeliku ühenduse poolt, suures ulatuses ja vähemalt teist korda. Timurit, Dmitrit, Konstantini ja Valentinat süüdistas prokuratuur kuritegelikku ühendusse kuulumises ning suureulatuslikus rahapesus. Süüdistuse said ka viis juriidilist isikut.

Vladimir Tšaštšin (33) organiseeris viie aasta jooksul ehk 2006. aastast kuni 2011. aasta novembrini «DNS Changer» nimelise pahavara väljatöötamist, levitamist ning haldamist. Pahavaraga nakatati vähemalt neli miljonit arvutit ligi sajas erinevas riigis.

Pahavara lubas selle haldajatel manipuleerida arvutikasutajate interneti kasutamisega, suunates neid soovitud lehtedele ja aadressidele või siis blokeerides kasutajatel teatud veebilehtede külastamise.

Samuti lasi pahavara asendada veebilehtede poolt kasutajale näidatud sisu: reklaame ja veebilehtedelt edasi viivaid linke. Nii said pahavara haldajad kasseerida tasu internetireklaami vahendamisega tegelevatelt äriühingutelt.

Pahavaraga opereerimisel osutasid Tšaštšinile kaasabi programmeerijad Timur Gerassimenko (33) ja Valeri Aleksejev, taristu haldajad Dmitri Jegorov (35) ja Anton Ivanov. Konstantin Poltevi (30) ülesanne oli suhtlemine välismaiste äriühingutega.

Süüdistuse kohaselt saadi kuritegelikul teel tulu kokku 24,2 miljonit USA dollarit. Seišellidel registreeritud ning Vladimir Tšaštšini poolt kontrollitava äriühingu Onwa Ltd kontodele laekus vähemalt 16,37 miljonit dollarit.

Tšaštšini asutatud ning juhatatava Taanis registreeritud äriühingu Furox ApS kontodele laekus vähemalt 4,28 miljonit dollarit ja 234 000 eurot. Tšaštšini kontrollitava ja Andrey Taame esindatava äriühingu Lintor Ltd pangakontodele laekus vähemalt 3,2 miljonit dollarit.

Kriminaalse raha legaliseerimiseks lõi Tšaštšin 2007 septembris püsiva isikutevahelise ülesannete jaotusega kuritegeliku ühenduse. Süüdistuse kohaselt kuulusid sinna eraisikutena Gerassimenko, Jegorov, Poltev ja Valentina Tšaštšina ning juriidiliste isikutena Tamme Arendus OÜ, Infradata OÜ, IT Consulting OÜ, Novatech OÜ ja Credit Union OÜ (endise nimega VT Investing OÜ).

Valentina Tšaštšina ülesanne oli raamatupidamise kontrollimine ning poja korraldusel ülekannete tegemine. Naine oli mitmes süüdistust läbivas ettevõttes omanik või juhatuse liige.

Gerassimenko ülesanne oli rahaülekannete tegemiseks kasutatud äriühingu  Infradata OÜ tegevuse kontrollimine. Lisaks kontrollis mees äriühingut, millele avas Küprose pangas arve. Viimast kasutati ebaseaduslikul teel saadud tulu edasikandmiseks Infradata arveldusarvetele Eesti pankades.

Jegorov kontrollis äritoiminguteks ja ülekannete tegemiseks vajaliku OÜ Novatech tegevust.

Poltev kontrollis Credit Unioni tegevust, mida kasutati peamiselt rahaülekanneteks. Samuti organiseeris ta Tšaštšini ülesandel sularahatehinguteks vajalike Seišellidel registreeritud ettevõtete omandamise.

Internetireklaami vahendavad ettevõtted 7Search, Miva, Admarketplace ja TrafficEngine kandsid raha Taame poolt juhatatud äriühingu Lintor Ltd Küprosel asuva panga kontole.

Saadud rahast enamus – 27 220 179 USA dollarit kanti Seišellide firma Onwa Ltd kontole, kust see jõudis lõpuks Eestis tegutseva Rove Digital kontole Nordea panka. Väike osa - 34 850 USA dollarit - kanti Rove Digital kontole ka otse Lintor Ltd Küprose kontolt.

Samuti kasutas Tšaštšin kriminaalse tulu varjamiseks tema poolt Taanis registreeritud ettevõtet Furox ApS, mille kontodele laekus samuti umbes pool miljonit dollarit.

Osa rahast – umbes 3,85 miljonit USA dollarit legaliseeriti Seišellide firma kaudu lõpuks läbi Eestis tegutsenud OÜ Tamme Arendus.

Tšaštšini ülesandel asutas Valentina Tšaštšina 2010. aasta suvel OÜ Eduvara, mille juhatuse ainuliikmeks sai Konstantin Poltev. Viimane sõlmis peatselt mitmete kinnistute ostu-müügilepingud. Näiteks ostis Tartumaal Laeva külas kolm kinnistut ja ühe kinnistu Tartu linnas aadressil Lai 4.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles