Esimest korda Eestis: Postimees katsetas Google’i imeprille

Hendrik Alla
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ma ütlen võlusõnad „OK Glass“ ja pisike ekraan mu parema silma ees on valmis korraldusi täitma: salvestama videot ja fotot, kuvama otsinguinfot ning uudislugusid, videokõnesid tegema. Patrick van Hoof maailma tippülikoolist Massachusettsi Tehnoloogiainstituudist (MIT) andis Google Glass (GG) tulevikuprillid Postimehe toimetuse käsutusse. Panin prilld ette ja ahmisin õhku: just sellist 21. sajandit ma olengi kogu aeg tahtnud.

GG on ümber otsaesise käiv võru, millel ninapadjad nagu prillidel. Parema kõrva juures on umbes hambaharjasuurune korpus, mis peidab endas akut ja protsessorit. Silma ette ulatub väike prismaekraan. Sisselülitatuna näib see umbes sama suur kui väljasirutatud käes olev nutitelefon. GG ekraan ei kata nägemisvälja, seega ei kao silmside kaasvestlejatega. Seadet juhitakse häälkäskluste ning näpusilitustega. Kaalub umbes samapalju kui paar suuremaid päikeseprille. Kasutamiseks peab GG olema ühendatud WiFi-võrguga. Kodus ja kontoris pole sellega probleeme, tänaval tuleb nutitelefoni abil ühendus tekitada. Puudub GPS-võimekus, info oma asukoha kohta saab seade WiFi-võrgu kaudu.

Menüüdes saab liikuda peanoogutustega (jah, see näeb veider välja) ja prillisanga silitades. Kui tahad näiteks pilti teha, tuleb öelda: „OK Glass. Take a picture!“, või siis vastavas menüüs sõrmega meelekohale koputada. Lisatud galerii viimane pilt on tehtud imeprilliga. Kvaliteet täiesti keskmise nutitelefoni kaameraga võrreldav. Mulle meeldiks muidugi rohkem öelda: „OK computer“. Nagu Star Trekis.

Saab vaadata New York Timesi ja CNNi uudiseid. Päris mõjuv oli piskesel ekraanil vaadata uudisklippi sellest, et Putin on Hodorovskile amnestiat andnud. Meediafirmad, kes soovivad omaloodud sisu GG-l saadavaks teha, peavad selleks eraldi rakenduse kirjutama, umbes nagu uudisteportaalide mobiiliversioonid. Youtube’i vaatamine on täiesti võimalk, aga puudub sirvimissüsteem. Prillidele tuleb oma soov selge häälega ette lugeda. Kasutajaliidesega harjumine võtab veidi aega, samuti häälduse Google’i algoritmile sobivaks timmimine. Aga poole päevaga on asi käpas.

Van Hoof on Google Glass Explorer beetatestijate grupi liige, tema prilliversioon on juba kolmas. Esimene Google’i seinte vahelt välja ei jõudnudki. Temasuguseid on maailmas mõni tuhat ning nende ülesanne on välja mõelda, mida sellise seadmega üldse peale võiks hakata. Üks võimalusi on näotuvastus. Niruma näomäluga inimesele oleks hirmus mugav, kui mõnel koosviibimisel vidin inimestele virtuaalselt nimed külge kleebiks. Selle funktsiooni on van Hoofi sõnul praegu Google välja lülitanud.

Van Hoof räägib, et pikemas perspektiivis võiks GG lubada igapäevast „täiustatud reaalsust“. Näiteks nii, et tarkvara tunneb ära vastutulevate inimeste rõivad ja siis kasutaja näeb, kust endale samasuguseid osta. Meesterahvana arvab ta, et see võimalus meeldiks eriti naistele.

Tema enda jaoks on prillde kõige enam kasutatav funktsioon mitte märkamatu pildistamine ja filmimine, vaid hoopis Google’i otsing. Nii näiteks saab ta tänaval mõne maja ees seistes mõne käsklusega pildi sellest, mis firmad selles hoones tegutsevad ja millega tegelevad. Aga näiteks Google Streetview nende peal ei jookse. See oleks ka ülim reaalsusest eemaldumine: kõndida mööda tänavat ja samal ajal vaadata, kuidas Google selle on üles pildistanud.

Seoses GG ilmumisega on privaatsus ja turvalisus uuesti tulipunkti tõusnud. Praegu ei saa GGga vähemalt teoreetiliselt kedagi salaja pildistada või filmida. Selleks on vaja kuuldav käsklus anda või prille puudutada. Aga pole välistatud, et varem või hiljem teeb keegi kaugjuhitava lüliti, mida saab näiteks taskus klõpsutada. Selleks pole takistusi, sest GG-l jookseb avatud Androidi operatsioonisüsteem.

Praegusel kujul pole GG kolmas versioon kindlasti veel turuküps. Hind on umbes 1500 dollarit, akukestvus häbitult väike (aktiivse kasutamise korral vaid mõne tunni). Van Hoof rääkis, et oli kord proovinud täispikka filmi vaadata, aga nii intensiivse kasutamise korral jätkus akust vaid 1,5 tunniks. Pealegi läheb pikema videotoimingu korral protsessor ebamugavalt tuliseks. Koos päris prillidega on kasutamine üsna ebamugav. Tõend sellest, et Google kavatseb oma lubaduse täita ja GG järgmisel aastal müüki lasta, paistab olevat  see, et arendatakse võimalust vidinale prillikandjale sobivad optilised läätsed külge kruvida.  

Kas ma vajan seda? Praegu ilmselt mitte. Kas ma tahan? Ja kuidas veel. Eriti arvestades, et masstootmisse jõudes eeldatakse, et seadme hind langeb paarisaja dollarini.

Tehniline info:

  • Android 4.0.4 või uuem
  • 640×360 ekraan
  • 5-megapikseline kaamera, salvestab 720p videot
  • Wi-Fi 802.11b/g
  • Bluetooth
  • 16GB salvestusruumi (12GB kasutajale)
  • Texas Instruments OMAP 4430 SoC 1.2Ghz Dual (ARMv7)protsessor
  • 682MB RAM
  • Güroskoop, kiirendusmõõtur ja kompass
  • Valgus- ja lähedussensor
  • Kontaktkõlar
  • Veel üks sensor, mille kohta pole teada, milleks see hea on
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles