Sarkozy: Venemaa peaks panema oma vägevuse rahu teenistusse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja Venemaa riigipea Dmitri Medvedev.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja Venemaa riigipea Dmitri Medvedev. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ütles täna Moskvas toimunud kohtumisel Venemaa presidendi Dmitri Medvedeviga, et Moskva peaks tegema jõupingutusi rahu saavutamiseks.

«On täiesti normaalne, et Venemaa soovib venelaste, Venemaa ja russofiilide huvisid väljaspool Venemaad kaitsta,» ütles Sarkozy, kes avaldas heameelt Medvedevi otsuse üle sõjaline operatsioon Gruusias peatada, vahendas AFP.

Sarkozy lisas, et samamoodi on mõistetav rahvusvahelise üldsuse soov garanteerida Gruusia «terviklikkus, suveräänsus ja iseseisvus».

«Venemaa peaks panema oma vägevuse rahu teenistusse,» soovitas Sarkozy ja tõi eeskujuks Moskva ning lääneriikide koostöö Iraani tuumaprogrammi osas.

«Me peame koostama kiire kava, et pooled saaksid taanduda kriisieelsetele positsioonidele,» ütles Prantsusmaa president, kuigi Venemaa on ÜRO julgeolekunõukogus korduvalt tagasi lükanud Prantsusmaa diplomaatide koostatud resolutsiooni kohese vaherahu kehtestamiseks ja vägede taandumiseks kriisieelsetele positsioonidele.

Medvedev nimetas konflikti lahendamise puhul kahte võtmeküsimust: Gruusia vägede tagasiviimist lähtepositsioonidele ja nende väeüksuste osalist desarmeerimist ning juriidiliselt siduva dokumendi allkirjastamist jõu kasutamisest loobumise kohta.

«See on tegelikult sama, mille kallal teeb tööd ka Prantsuse pool,» vahendas Medvedevi sõnu Interfax.

Medvedevi ja Sarkozy ametliku kohtumisele järgnenud lõunasöögiks ühines riigipeadega ka Venemaa peaminister Vladimir Putin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles