Fotod: USA astronaudid alustasid ISS-i remondiks kosmosekõndi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaks astronauti läksid täna komosesse ISSi leket parandama.
Kaks astronauti läksid täna komosesse ISSi leket parandama. Foto: SCANPIX

USA astronaudid väljusid laupäeval Rahvusvahelisest Kosmosejaamast (ISS), et parandada jaama jahutussüsteemi riket, teatas Ühendriikide kosmoseagentuur NASA.


Remonttööde lõpuleviimiseks tuleb astronautidel avakosmoses käia kokku kolm korda.

«Tänane kosmosekõnd on ametlikult alanud,» ütles NASA esindaja, kommenteerides otseülekannet operatsioonist, mida ISS-i seest toetab Jaapani astronaut Koichi Wakata.

Astronaut Rick Mastracchio jaoks on see juba seitsmes kord avakosmoses käia, Mike Hopkinsile aga alles esimene.

Wakata juhib samal ajal kosmosejaama 15 meetri pikkust robotkätt, mille abil tõstab Mastracchiot koos tema raske varustusega jaama ühest osast teise.

Meeste esimeseks ülesandeks on umbes külmkapisuuruse ammoniaagipumba lahtiühendamine. Esmaspäeval asuvad astronaudid pumpa eemaldama, et selle saaks asendada ISS-i pardal juba olemasoleva varupumbaga.

Operatsiooni kolmas etapp on esialgu plaanitud esimesele jõulupühale, mil rikkega pump süstikuga tagasi Maale saadetakse ning varupumba paigaldamine lõpule viiakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles