Suurbritannia evakueerib Lõuna-Sudaanist oma kodanikke

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile ootasid Juba lennuväljal evakueerumist USA kodanikud.
Eile ootasid Juba lennuväljal evakueerumist USA kodanikud. Foto: SCANPIX

Briti välisministeerium teatas eile kavatsusest saata kolmas ja ühtlasi viimane lennuk Lõuna-Sudaani evakueerima oma kodanikke seal lahvatanud relvakonflikti jalust.


«Seoses jätkuva vägivallaga Lõuna-Sudaanis plaanib välisministeerium saata sinna kolmanda ja viimase lennuki, et aidata veel sinna jäänud Briti kodanikel lahkuda,» seisab ministeeriumi avalduses. Tšarterlend lahkub Lõuna-Sudaani pealinnast Jubast Dubaisse homme pärastlõunal. Kõigil pardalesoovijail on palutud olla lennuväljal hiljemalt keskpäevaks kohaliku aja järgi.

Ministeerium kutsus oma kodanikke olema valvel kohaliku julgeolekuolukorra suhtes, jälgida ajakirjandust ja püsida turvalises paigas.

Kuninglike õhujõudude transpordilennuk C-17 viis reedel Jubast Ugandasse 93 inimest. Neljapäeval evakueeriti esimene C-17 lennuga Ugandasse 182 inimest, sealhulgas 53 Briti kodanikku.

Ägedad lahingud on levinud üle kogu selle naftarikka ja ühtlasi maailma noorima riigi, USA president Barack Obama on hoiatanud kodusõja eest.

Laupäeval sattus Lõuna-Sudaanis tule alla evakuatsioonimissioonil olnud Ühendriikide kopterlennuk, haavata sai neli sõdurit.

USA viis kolmapäeval Lõuna-Sudaani 45 sõdurit, et kaitsta seal töötavaid ameeriklasi ja Ühendriikide vara seoses riigis eskaleerunud relvakonfliktiga. Obama ütles kirjas kongressile, et väed jäävad Lõuna-Sudaani seni, kuni julgeolekuolukord muutub selliseks, et neid enam ei vajata.

Pea nädal aega kestnud lahingutes dinka hõimu kuuluva presidendi Salva Kiiri ja nueri hõimu kuuluva endise asepresidendi Riek Machari pooldajate vahel on ainuüksi pealinnas Jubas hukkunud vähemalt 500 inimest.

Neljapäeval kaotas rünnakus ÜRO Jonglei osariigis Akobos asuvale baasile elu vähemalt 11 tsiviilisikut ja kaks India rahuvalvajat.

Nii Suurbritannia kui USA on viinud riigist välja osa oma diplomaatilisest personalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles