Otsekajastus: Hodorkovski andis Berliinis pressikonverentsi

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Üle kümne aasta vangis olnud ja üllatuslikult vabanenud Mihhail Hodorkovski andis täna Eesti aja järgi kell 14:00 Berliinis pressikonverentsi.

15.02 - Muuseumi direktor võttis pressikonverentsi kokku, tänades kõiki huvilisi ning väljendas veel kord rõõmu Hodorkovski vabanemise üle.

14.56 - «Ma ei tulnud siia poliitilist kõnet pidama, vaid tänama kõiki, kes mind aidanud on.»

«Mõistke, et ma pole oma perekonnaga koos olnud kümme aastat, nii et lubage mulle privaatsust.»

14.54 - «Ma ei tea, miks ma palusin abi just Genscherilt.»

14.52 - «Ma ei tea veel kõike sellest, kuidas mu vabastamine toimus.»

«JUKOSe kohtuasjade puhul on mind väga palju aidanud Šveitsi advokaadid, kes tõestasid ka, et süüdistused on poliitilised.»

14.48 - «Meie seadused lubavad Putinil võimule jääda veel kümneks aastaks. Kui ta nö demokraatlikult tagasi valitakse. Samas kuulsin, et ta eitas soovi eluks ajaks presidendiks jääda. Ma loodan, et see on nii.»

«Putin on mu vabanemisele mõelnud üle 10 aasta ja saanud seda arutleda. Ma ei usu, et ta tegi vea.»

14.46 - «Ma soovin kogu südamest, et Julia Tõmošenko vabastataks.» Hodorkovski vabandas, et tal pole praegu piisavalt informatsiooni, et Ukraina olukorda laiemalt kommenteerida.

14.43 - «Mul pole kavatsust ärimaailma naasta. Ma arvan, et saavutasin ärimaailmas kõik, mida võiks tahta. Mu finantsolukord on selline, et ma ei pea raha juurde hankima.» Ta kinnitas, et tahab elada jäänud aja pühendada nende aitamisele, kes endiselt ebaõiglaselt vangis on.

14.38 - «Ma ei soovi võimu haarata ja kinnitasin seda ka amnestiataotluses.» Hodorkovski kinnitas, et jätkab võitlust ühiskondlikul tasandil, ent ei soovi sekkuda poliitikasse.

Šotsi olümpiamängude boikoteerimise kohta: «Ma arvan, et see on kõigi jaoks spordielamus ja ma ei arva, et selle peaks rikkuma, kuna see toimub Venemaal.» Samas avaldas ta siiski lootust, et sellest ei kujune ka suurejoonelist Putini auks korraldatud pidu.

14.35 - «Komandant ajas mind üles kell kaks öösel ja mina arvasin, et lähen koju. Ma sain alles teel teada, et ma lähen Berliini.» Hodorkovski nentis taas, et ei tea, kas saab Venemaale naastes sealt ka lahkuda, seega ta sinna praegu ei lähe.

«Venemaal on endiselt mitmeid poliitilisi vange. Ja mida ma tahan öelda on see, et ärge nähke mind nende sümbolina. Me peame hoopis jätkama tööd, et kusagil maailmas ei oleks enam poliitilisi vange.»

14.28 - Hodorkovski mainis, et JUKOSe juhtum hävitas sadu või isegi tuhandeid elusid ning nüüd on vähemalt jõutud esimese positiivse lahendini. «Vabandan, et täna ei räägi ma veel kõiki detaile,» sõnas Hodorkovski, kes meenutas, et paljud ta sõbrad ja kaaslased, sealjuures Platon Lebedev ja Aleksei Pitšugin, on endiselt vangis.

«Ma arvasin pärast Putini pressikonverentsi, et kolmas kohtuasi minu vastu kaob, ent kahjuks ei arva seda mitte kõik Venemaal. Venemaal on palju poliitvange ja nad pole kõik sugugi seotud JUKOSE juhtumiga.»

«Ma ei taha, et mind nätaks sümbolina. See, mis tehti viis kellegi vabastamiseni, kelle vabanemist ei uskunud. Me peame töötama selle nimel, et maailmas ei oleks poliitvange. Ma kavatsen selleks teha kõik, mida ma suudan.»

Ma sain oma vabaduse tahasi alles 36 tundi tagasi, see on liiga lühike aeg, et tulevikuplaane teha.

14.25 - Hodorkovski: «Kallid sõbrad. Ma olen väga tänulik teile kõigile. Olen tänulik kõigile, kes tulid siia. Saan aru, et teil kõigil on erinevad ideed ja arusaamad, aga ma tunnen, et te tunnete huvi minu ja mu riigi vastu ning olen teile selle eest tänulik. Minu soov täna, kõige olulisem soov, on väljendada tänulikkust. Ma tean, et paljude inimesteta Venemaal ja üle maailma ei oleks ma täna siin. Mu vabastamine sai võimalikuks, sest meedia kajastas seda. Eriti meedia, keda esindate teie, siin kohal olijad.»

Ta rõhutas, et on oluline olla tänulik, aga rõhutada ka, kui palju inimesi on veel ebaõiglaselt trellide taga. Hodorkovski tänas oma perekonda kümme aastat kestnud toetuse eest ning Gerschnerit tema pingutuste eest. Samuti tänas ta kantsler Angela Merkelit.

14.20 - Berliini müüri muuseumi direktor tervitab kohaletulnuid. Ta esitas tänusõnas Hans Dietrich Genchnerile, kantsler Angela Merkelile ning Venemaa presidendile Vladimir Putinile. «Sõltumata sellest, kas tema teod olid seaduslikud, on Hodorkovski siin täna siiski tänu Vladimir Putinile.»

14.14 - Fotograafidele anti veel kolm minutit Hodorkovski ja tema lähedaste pildistamiseks ning siis loodetakse tekitada piisavalt ruumi, et alustada pressikonverentsiga.

14.05 - Korraldajad püüavad endiselt ajakirjanikest pungil saalis korda hoida ja piisavalt vaba ruumi tekitada.

13.35 - Saali kogunenud ajakirjanikel palutakse teha ruumi, et Hodorkovski pääseks läbi saali lavale. Samuti kästakse neil hoida lavast pisut eemale. «Kui kõik ei ole turvaline, on selle ürituse toimumine siin ohus. Samuti on teil vaja ruumi, et teha pilte,» teatas korraldaja.

Enne pressikonverentsi jõudis Hodorkovski anna intervjuusid CNN-ile, Doždile ning mitmele teisele uudistekanalile. Eile jõudsid Hodorkovski juurde Berliini nii tema poeg Pavel kui vanemad Marina ja Boris. Õhtul andis Hodorkovski ka esimese intervjuu ajalehele New York Times.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles