Hodorkovski: ma ei saa Venemaale naasta lõpetamata kohtuasja pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski tänas Berliinis pressikonverentsil kõiki oma toetajaid ja abilisi.
Mihhail Hodorkovski tänas Berliinis pressikonverentsil kõiki oma toetajaid ja abilisi. Foto: SCANPIX

Vene miljardär Mihhail Hodorkovski ei saa enda sõnul Venemaale naasta, kuna talle esitatud 17 miljardi rubla suuruse kahjunõudega seotud kohtuasi on endiselt lõpetamata ning on võimalik, et tal ei lubataks enam riigist lahkuda.
 

«Juriidilises mõttes ei ole minu esimese süüdistusega seotud kohtuasi lõpetatud. On olemas kohtuasi 550 miljoni dollari nõudmiseks, mis Vene seaduse kohaselt annab võimaluse keelata mul välisriikidesse reisimine,» ütles naftafirma Jukos eksjuht pühapäeval ajakirjanikele oma esimese vanglast vabanemise järgse pressikonverentsi eel.

Juhul, kui ülemkohus otsustab lugeda kohtuasja lõpetatuks, oleks see Hodorkovski hinnangul piisav märk sellest, et ta võib võib Venemaale naasta.

Samas jätkab mees enda sõnul tööd oma süüdimõistvate kohtuotsuste tühistamiseks.

«Ma olen veendunud, et isegi kui see meil praegu luhtub, siis kord tuleb aeg, mil see õnnestub. Ma jätkan sellega tegelemist. See puudutab kriminaalsüüdistusi. Ettevõtte varade küsimus mind ei huvita,» sõnas ta.

«Ma usun, et [otsuste poliitiline motivatsioon] on ilmselge isegi Euroopa Inimõiguste Kohtule, ehkki ma ei tea, kas nad seda tunnistavad,» ütles Hodorkovski.

Mehe sõnul olid tema vastu esitatud süüdistused «sedavõrd fantasmagoorsed, et neid oleks tõenäoliselt võimalik põhjendada millegi muu kui poliitiliste tagamaadega vaid tunnistades, et eriteenistustes töötavad mitte päris tervemõistuslikud inimesed».

«Kuid nad ei ole mitte ainult terve mõistusega, vaid ka üpris suure mõjujõuga,» lisas ärimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles