Ergma: 500 liiget on sõpruskond, mitte partei

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Riigikogu esimees Ene Ergma kahtleb, kas erakondade liikmepiiri alandamine seniselt tuhandelt 500 inimeseni on õige samm.

«Mina kehitan selles suhtes õlgu, sest minu meelest 500 inimest on vähe. Kui meil on 15 maakonda, siis vaadake, kui palju hingi ühe maakonna kohta tuleks,» ütles ta Postimehele antud intervjuus. «Minu arvates peab partei olema üleriigiliselt teada ja tuntud – see on partei, teised on kõik sõpruskonnad.»

Küsimusele, kas muudatused võivad tema hinnangul kaasa tuua uute pisiparteide sünni, vastas Ergma, et kindlasti võivad tulla uued erakonnad. «Aga kui palju nad suudavad olla nähtavad? Näiteks Tallinnas on 500 inimest väga lihtne kokku saada, aga vaevalt Tartus või Võrus neid teatakse. Partei vastutab ju kogu riigi eest ja kui ta tahab tulla riigikokku, siis peab ta nägema täielikult kogu pilti, mitte ainult väga kitsast piirkonda,» lausus ta.

Ergma märkis, et 2003. aastal pääses Res Publica uue erakonnana parlamenti, kuid seda sellepärast, et pakkus uusi ideid. «Ta oli võib-olla liiga optimistlik, tahtis kõike teha, see oli võib-olla tema nooruse-uljuse viga. Aga programmis oli väga palju ka sellist, et isegi minusugusel – ma ei armastanud poliitikat väga – tekkis äkki huvi. Selleks peab olema midagi värsket,» ütles ta.

Paljudel vabakondadel ta praegu enda sõnul sellist positiivset programmi ei näe. «Ma näen seda, et nad on rahulolematud ühe ja teisega, küll räägivad nad kartelliparteidest ja sellest, et rahastamist tuleb muuta, aga tegelikult tahetakse ju endale samuti raha saada. Visiooni on vaja ka uutel parteidel,» märkis Ergma.

Erakonna loomiseks ja tegutsemiseks vajalikku liikmete arvu alandavad erakonnaseaduse muudatused, mis eelmisel nädalal läbisid riigikogus teise lugemise. Järgmised riigikogu valimised toimuvad Eestis 2015. aasta 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles