Transnistria võtab üle Venemaa seadused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transnistria lipp.
Transnistria lipp. Foto: Wikipedia.org

Moldova separatistliku piirkonna Transnistria parlament kiitis esimesel lugemisel heaks Transnistria põhiseaduse täiendamise peatükiga, mis näeb ette Venemaa seadusandluse rakendamist vabariigi territooriumil.

Sellise seadusandliku algatusega tuli välja tunnustamata vabariigi võimujuht ehk president Jevgeni Ševtšuk. Tema ettepanek on täiendada vabariigi põhiseadust peatükiga 58-1, mis ütleb, et «Transnistria õigussüsteemi moodustavad Venemaa Föderatsiooni föderaalne seadusandlus, Moldova Transnistria Vabariigi seadusandlus ning rahvusvahelise õiguse üldtunnustatud printsiibid ja normid, samuti rahvus vahelised lepingud. Venemaa Föderatsiooni seadusandluse rakendamise erisused sätestab konstitutsiooniseadus.»

Peatüki 58-2 kohaselt, mille lisamist põhiseadusele algatas samuti Ševtšuk, tuleb konstitutsiooniseadus vastu võtta kahe kuu jooksul pärast nende eelnõude lõplikku vastuvõtmist.

Presidendi algatust toetas 30 saadikut 32st istungil viibinust. Üks parlamendiliige hääletas vastu ja üks jäi erapooletuks.

Eelnõu vastuvõtmiseks piisanuks 29 häälest.

Ševtšuk ütles parlamendis esinedes, et «selles seadusandlikus algatuses kätkeb Transnistria rahva tahe, mida rahvas väljendas 2006. aasta referendumil».

Võimujuhi selgituse kohaselt hakkab Vene seadusandluse lülitamine Transnistria õigussüsteemi toimuma kolmes järgus. Esimeses etapis rakenduvad need õigusnormid, mis ei nõua kardinaalset ümbertegemist, teises ühtlustatakse majandusvaldkond puudutavad õigusnormid ning kolmandas etapis korraldatakse Transnistria võimuorganite süsteemid ümber vastavalt Venemaa seadusandlusele.

17. septembril 2006. aastal toimunud rahvahääletuselt toetas enam kui 97 protsenti regiooni elanikest Transnistria iseseisvust hilisema vabatahtliku minekuga Venemaa Föderatsiooni koosseisu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles