Antarktikas jäi jäävangi Vene laev teadlastega pardal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäämäed Antarktika lähistel.
Jäämäed Antarktika lähistel. Foto: SCANPIX

Kolm jäämurdjat kiirustas täna appi Antarktikas jäävangi jäänud Vene laevale, mille pardal on 74-liikmeline teadusekspeditsioon, teatasid päästetöid koordineerivad Austraalia võimud.

Austraalia mereohutusamet (AMSA) ütles, et MV Akademik Šokalski saatis hädakutsungi välja kolmapäeval, jäädes jäävangi umbes 100 meremiili Prantsuse baasist Dumont D'Urville'ist idas.

«Laev hakkas lahkuma (avamere suunas), kui puhkes torm,» ütles ekspeditsiooni kõneisik Alvin Stone AFP-le. «See (laev) jäi lihtsalt jäässe kinni. Mingit ohtu ei ole.»

Vene laev asub Austraalia päästepiirkonnas. Seal viibivatele jäälõhkumisvõimega alustele edastati info ning kolm neist reageeris.

Kolm laeva, nende seas Austraalia Antarktika divisjoni alus Aurora Australis, on teel appi. Hiina lipu all sõitev alus peaks jõudma MV Akademik Šokalski juurde esimesena reede hilisõhtul.

AMSA ütles, et Vene laevani jõudmine võib osutuda raskeks.

«On üsna tuuline ning seal võib olla tuisku,» ütles Andrea Hayward-Maher Austraalia ringhäälingukompaniile ABC. «Ilmastikuolud, kui need muutuvad raskeks, võivad mõjutada variante, mis meil on.»

«"Loodetavasti jõuavad jäämurdjad sinna niipea kui võimalik, et anda abi,» lisas ta.

Vene laeva pardal on rühm teadlasi ja turiste, kes on läbi mängimas maadeuurija söör Douglas Mawsoni ajaloolist uurimisretke Antarktikasse sajand tagasi.

Rühm on korraldanud ka samasuguseid teaduslikke katseid nagu tehti aastail 1911-1914 aset leidnud Austraalia Antarktika-ekspeditsiooni ajal.

Esialgu ei ole teada, kas Vene laev, mis jäi kinni vaid kolme kilomeetri kaugusel avamerest, jätkab jäävangist vabanemisel teaduseksperimente või sõidab tagasi Uus-Meremaale, kuhu ta esialgsete plaanide kohaselt peaks jõudma 6. jaanuaril.

Stone ütles, et meeleolud on laeva pardal täiesti normaalsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles