Indias vahistatud laevakaitsjad pole veel vabaks saanud

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India politsei toimetamas 18. oktoobril 2013 Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed kohtusse.
India politsei toimetamas 18. oktoobril 2013 Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed kohtusse. Foto: AFP / Scanpix

Indias vahistatud Eesti laevakaitsjad ei ole veel vabadusse pääsenud, kuigi kohus langetas otsuse nende kautsjoni vastu vabastamise kohta.

India Tuticorini linnakohus otsustas eile, et kuna prokuratuur ei ole laevakaitsjatele 60 päeva jooksul süüdistust esitanud, vabastatakse nad kautsjoni vastu.

«Järgmine samm on see, et laevafirma peab täna selle kautsjoni ära tasuma. Kui kautsjon on tasutud, siis saab maksmist tõendava paberiga minna kohtusse, tõenäoliselt leiab see aset homme,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind Postimehele.

Ta märkis, et pärast kautsjoni vastu vabastamist peavad laevakaitsjad jääma kuni edasiste instruktsioonideni Tuticorini edasi. Pärast vabanemist selgub, mis laevakaitsjatest üldse edasi saab ja kas India prokuratuur esitab neile süüdistuse või mitte.

Praegu ei ole veel selge, kas laevakaitsjad lähevad pärast vabanemist laeva peale tagasi või asuvad nad elama mõnda Tuticorini hotelli.

Laev sattus India vetesse 11. oktoobril. Päev hiljem eskortis piirivalve laeva koos meeskonnaga Tuticorini sadamasse. Laeva pardalt konfiskeeriti 35 relva ja 5680 padrunit.

Mitmed India ametnikud küsitlesid laeva personali pardalt avastatud relvadega seoses. Ametnikud ütlesid uudisteagentuurile IANS varasemalt antud intervjuudes, et meeskonnaliikmete ütlused olid vasturääkivad. Samuti ei kinnitanud esitatud dokumendid nende juttu.

Seega 18. oktoobril vahistati 33 meeskonnaliiget. Kaks inimest jäeti esialgu laevale, et seal korda tagada, kuid ka nemad võeti päev hiljem vahi alla. Laeva 25 piraadiküti hulgas on 14 eestlast, kuus britti, neli indialast ja üks ukrainlane.

AdvanForti sõnul sattus laev India vetesse, sest põgenes tsüklon Phailini eest. Tsüklon tabas aga India osa, mis jäi kaugele sellest, kust laev avastati.

Politsei sõnul liikus laev teadmata põhjustel kaua aega India lähedal. Korrakaitsjatele jäi samuti selgusetuks, miks oli laevale ostetud 1500 liitrit diiselkütust ebaseaduslikult, kui selle oleks saanud hankida legaalselt India sadamatest.

India suhtub relvastatud kaitsemeeskondadesse kaubalaevadel äärmiselt tundlikult pärast seda, kui Itaalia merejalaväelased tapsid eelmisel aastal kaks India kalurit. Merejalaväelased kuulusid kaubalaeva kaitsemeeskonda ja avasid kalurite pihta tule, pidades neid ekslikult piraatideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles