Laevakaitsjate tööandja tasus kautsjoni

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India politsei toimetamas 18. oktoobril Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed kohtusse.
India politsei toimetamas 18. oktoobril Seaman Guard Ohio meeskonnaliikmed kohtusse. Foto: AFP / Scanpix

Indias vahistatud eestlastest laevakaitsjate tööandja, laevafirma AdvanForti palgatud advokaadifirma tasus täna kohtu määratud kautsjoni, mehed vabanevad pärast tagatisraha laekumist kohtule.

Et 60 päeva jooksul ei esitanud prokuratuur 18. oktoobril kinni peetud meremeestele süüdistust, otsustas Tuticorini magistraadikohus eile õhtul meeste vabastamise kautsjoni vastu. Kautsjoni suurus on 10 000 ruupiat ehk 118 eurot iga vahistatud meeskonnaliikme kohta.

Uurimisalused peavad jääma pärast kautsjoni eest vanglast vabanemist India võimude järgmiste korraldusteni Tuticorinisse, ütles välisministeeriumi pressiesindaja Minna-Liina Lind Postimehele.

Abistamaks mehi vanglast vabanemisel ning nende edaspidiseks toetamiseks sõidab taas Chennaisse Eesti New Delhi saatkonna konsul Margus Särglepp.

Viimati kohtus Särglepp kinnipeetud Eesti kodanikega vanglas 23. detsembril, kokku on ta seda seni teinud kuus korda. Eesti konsul on teinud kõik selleks, et tagada meestele asjatundlik juriidiline abi, samuti selleks, et meeste tingimused kinnipidamise ajal oleksid võimalikult inimlikud ning turvalised. Regulaarsetel kohtumistel on konsul meremehi abistanud hügieenivahendite, ravimite ja muu vajalikuga.

Eesti välisministeerium ja Eesti saatkond Indias on juhtumi lahendamise nimel järjepidevalt suhelnud laeva omanikfirma AdvanForti ja India ametivõimude esindajatega. Välisminister Urmas Paet on saatnud oma India kolleegidele ka selleteemalised kirjad. Viimati saatis Paet India välisministrile kirja eelmisel nädalal, samuti on Paet kirjutanud India justiitsministrile ning Tamil Nadu provintsi pea- ja siseministrile.

Eesti saatkond New Delhis jätkab juhtumi lõplikuks lahendamiseks suhtlust kohalike ametivõimudega. Eesti saatkonnal Washingtonis on pidev ühendus laeva USA omanikfirmaga AdvanFort.

Välisministeerium hoiab püsivalt sidet kõigi meremeeste lähedastega. Seda nii vahetutel kohtumistel kui ka meili ja telefoni teel.

Laev Seaman Guard Ohio sattus India vetesse 11. oktoobril. Päev hiljem eskortis piirivalve laeva koos meeskonnaga Tuticorini sadamasse. Laeva pardalt konfiskeeriti 35 relva ja 5680 padrunit.

18. oktoobril vahistas kohus laeva 33 meeskonnaliiget. Kaks inimest jäeti esialgu laevale, et seal korda tagada, kuid ka nemad võeti päev hiljem vahi alla. Laeva 25 piraadiküti hulgas on 14 eestlast, kuus britti, neli indialast ja üks ukrainlane.

AdvanForti sõnul sattus laev India vetesse, sest põgenes tsüklon Phailini eest. Tsüklon tabas aga India osa, mis jäi kaugele sellest, kust laev avastati.

Politsei sõnul liikus laev teadmata põhjustel kaua aega India lähedal. Korrakaitsjatele jäi samuti selgusetuks, miks oli laevale ostetud 1500 liitrit diiselkütust ebaseaduslikult, kui selle oleks saanud hankida legaalselt India sadamatest.

India suhtub relvastatud kaitsemeeskondadesse kaubalaevadel äärmiselt tundlikult pärast seda, kui Itaalia merejalaväelased tapsid eelmisel aastal kaks India kalurit. Merejalaväelased kuulusid kaubalaeva kaitsemeeskonda ja avasid kalurite pihta tule, pidades neid ekslikult piraatideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles