Türgis koguvad hoogu Erdoğani-vastased protestid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ankaras nõudsid meeleavaldajad täna peaministri Recep Tayyip Erdoğani tagasiastumist.
Ankaras nõudsid meeleavaldajad täna peaministri Recep Tayyip Erdoğani tagasiastumist. Foto: SCANPIX

Türgi linnade tänavad hõivasid täna taas peaminister Recep Tayyip Erdoğani vastased meeleavaldused ja poliitiline kriis on toonud kaasa liiri languse.

Meeleavaldused on kavas nii pealinnas Ankaras kui riigi suurimas linnas Istanbulis. Valitsus teeb samal ajal pingutusi, et lahendada korruptsiooniskandaal, mis on seadnud ohtu Erdoğani 11 aastat kestnud võimu.

Valitsusmeelne ajakirjandus väidab, et korruptsioonijuurdlus, mis pärast kolme ministri tagasiastumist nõudis Erdoğanilt põhjalikku valitsusreformi, ja mis heidab varju ka peaministri pojale, võib käivitada sõjalise riigipöörde.

Aastakümneid riigi ilmalikkuse garandiks peetud armee kinnitas aga reedel, et ei ole toimuvaga kuidagi seotud.

«Türgi relvajõud ei taha sekkuda poliitilistesse vaidlustesse,» kinnitas sõjavägi internetiavalduses.

Riigi suurim päevaleht Hürriyet kirjutas, et korruptsioonijuurdlus mõjub turgudele pommina. «Olukord Türgis on leebelt öeldes tõsine ka seetõttu, et maad on võtnud ulatuslik ebakindlus, mis tõenäoliselt lähiajal ei taandu,» ütles Peregrine & Blacki maakler Markus Huber.

Kriisi põhjuseks peetakse võimuvõitlust Erdoğani ja pagulasena USA-s elava islamivaimuliku, nüüdse peaministri kunagise liitlase Fethullah Güleni vahel. Gülen on kodumaal äärmiselt mõjuvõimas ning tema jüngrid on tähtsatel kohtadel nii kohtusüsteemis kui politseis.

«Valitsusreform võis tulele piiri panna, kuid ei kustutanud seda,» kirjutas Güleniga seotud päevalehe Zaman kolumnist Hüseyin Gülerce.

Näib, et Erdoğan peab suurema kahju ärahoidmiseks ja võimule jäämiseks üha tõsisemalt pingutama. Ohus on ka tema plaan 2014. aastal presidendiks kandideerida.

Ta andis korralduse kümnete politseinike vallandamiseks, keda peetakse seotuks alates 1999. aastast Ühendriikides elava Güleniga. See samm sai aga reedel vastulöögi riigi kõrgeimalt kohtult, mis blokeeris valitsuse määruse jõustamise, millega politseinikel tulnuks teavitada oma ülemusi, enne kui nad riigiprokuröride korraldusel juurdlust alustavad

Valitsus andis määruse välja möödunud nädalal pärast korruptsioonijuurdlusega seotud politseihaaranguid, mille tulemusena peeti kinni mitukümmend kõrgetel ametikohtadel inimest, teiste seas kahe ministri pojad ja pangajuht.

Erdoğan süüdistas täna taas korruptsioonijuurdluse algatajaid laimukampaanias, mille taga olevat väljaspool seisvad jõud, kelle huvides on tema administratsiooni ja riigi majanduse kahjustamine.

Selle taga on välised jõud, ütles peaminister Sakarya linnas oma islamijuurtega Õigluse ja Arangu Partei (AKP) toetajatele.

«Selle rünnaku sihtmärk on Türgi, kelle majandus kasvab ja kaal maailmas suureneb.»
Nädalavahetusel süüdistas peaminister «mõningaid suursaadikuid provokatiivsetes sammudes», pidades silmas eeskätt Ühendriikide saadikut Francis Ricciardonet.

Valitsusmeelsed ajalehed olid peaministrist otsekohesemad ning läksid Ricciardone juurde ja ütlesid: «Mine ära sellest riigist».

USA välisministeerium ütles täna, et süüdistused on alusetud ja lisas, et oma pahameelest on teavitatud ka Türgi võime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles