Üleujutused Kesk-Euroopas on nõudnud vähemalt 9 elu

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutatud surnuaed Ida-Tšehhis Bohumi linnas.
Üleujutatud surnuaed Ida-Tšehhis Bohumi linnas. Foto: SCANPIX

Tulvaohvrite arv Kesk-Euroopas suureneb, kui Poola, Slovakkia, Tšehhi, Serbia ja Ungari on teatanud kokku vähemalt üheksast ohvrist.


Kõige keerulisem on olukord Poolas, kus üleujutuste tagajärjel on hukkunud vähemalt viis inimest, vahendas AP. Ametnikud sulgesid täna külastajatele Auschwitz-Birkenau memoriaali, et kaitsta holokaustiteemalist arhiivi ja säilikuid, mis tassiti ülemistele korrustele.

Tugevad vihmasajud algasid Euroopa keskosas eelmisel nädalavahetusel. Need põhjustasid uputusi Ungaris, Slovakkias ja Tšehhis, sest jõed tõusid üle kallaste ja ujutasid üle madalamates kohtades asuvad eramud ja teed.

Tuhanded inimesed evakueeriti kodudest, osades piirkondades on katkenud elektrivool. Kohati on katkenud ka rongiühendus, muutes mõned paigad kättesaamatuks.

Täna hommikuse seisuga oli Ungaris evakueerutud üle 1400 inimest. Üle kallaste on kerkinud näiteks Sajo, Bodva, Hernadi ja Berettyo jõed.

Ungari peaminister Gordon Bajnai kuulutas välja eriolukorra riigi kirdeosas asuvas Borsod-Abauj-Zemplen maakonnas.

Poolas on kodudest pidanud ajutiselt lahkuma ligi 2000 inimest. Krakowis suleti liiklusele üle Vistula jõe ulatuv sild, kuna veetase on ohtlikult kõrge.

Poola peaminister Donald Tusk külastas üleujutuste all vaevlevat piirkonda ja kohtus Krakowi lähistel asuva Proszowki küla ärritunud elanikega, kelle arvates ei osutata neile piisavalt abi.

Loode-Tšehhis kerkis Becva jõgi üle kallaste ja ujutas üle Troubky linna, mis on osaliselt evakueeritud.

Slovakkia valitsus teatas, et saadab üleujutatud piirkondadesse appi 3700 sõdurit.
Serbia riigipea Boris Tadic tegi tiiru riigi lõunaosas, mis samuti vaevleb üleujutuste all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles