EL tunneb Türgi korruptsiooniskandaali pärast muret

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad kasutasid Eile Istanbuli kesklinnas märulipolitseinike vastu ilutulestiku rakette.
Meeleavaldajad kasutasid Eile Istanbuli kesklinnas märulipolitseinike vastu ilutulestiku rakette. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit tunneb muret süveneva korruptsiooniskandaali pärast Türgis, mis hakanud õõnestama peaminister Recep Tayyip Erdoğani jalgealust.

Euroopa Komisjoni laienemisvolinik Štefan Füle manitses reedel Türgit valitsust lähedalt puudutavate korruptsioonisüüdistuste uurimisel erapooletust ja läbipaistvust säilitama.

«Ma kutsun Türgit kui (EL-iga) liitumise poliitiliste kriteeriumidega nõustunud kandidaatriiki rakendama kõiki vajalikke meetmeid, et kindlustada õigusrikkumise süüdistuste menetlemine diskrimineerimise ja eelistusteta läbipaistval ja erapooletul moel,» ütles Füle avalduses.

Türgi opositsioon väidab, et valitsus püüab korruptsioonijuurdlust politseinike vallandamisega lämmatada. Füle tervitas Türgi kohtu otsust blokeerida valitsuse määruse jõustamine, millega politseinikel tulnuks teavitada oma ülemusi, enne kui nad riigiprokuröride korraldusel juurdlust alustavad.

Füle sõnul ahendaks reeglite muutmine kohtu tegevusvabadust.

Rootsi välisminister Carl Bildt soovitas Twitteri vahendusel Türgil «EL-ist inspireeritud ja demokraatlike reformide» juurde naasta.

Erdoğan väidab, et korruptsioonijuurdlus on vandenõu tema valitsuse kukutamiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles