Ekspert: lääneriikide sõjaline sekkumine ei pruugi Aafrikas olla efektiivne

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse sõdurid Kesk-Aafrika Vabariigis
Prantsuse sõdurid Kesk-Aafrika Vabariigis Foto: SCANPIX

Kaitseuuringute Keskuse vanemteadur Erik Männik tõdeb, et mitmes Aafrika riigis puhkenud veresaunad ja konfliktid panevad Euroopa keerulisse olukorda.

Männik ütles, et kindlasti tuleb enne põhjalikult kaaluda, kas sõjaline sekkumine on kõige efektiivsem tee olukorra lahendamiseks, vahendas ERR Uudised rahvusringhäälingu raadiouudiseid.

Männiku sõnul võiks sekkumine kõne alla tulla kõige drastilisema sündmuste arengu ärahoidmiseks, kui on selgelt näha, et veresaun või ulatuslik tsiviilohvreid kaasa toov konflikt on vallandumas, siis ehk on võimalik sõjalise jõuga seda natuke tagasi hoida.

«Aga nii nagu Afganistanis kümme aastat vädanud operatsioon ja mujal toimunud operatsioonid on näidanud, et ega ikka väljastpoolt ei ole võimalik ühiskonda õpetada elama demokraatlike reeglite järgi,» ütles ekspert.

Tema arvates peab ühiskond ise kasvama ja arenema sinnamaani, kus inimesed lahendavad oma probleeme rahulikul teel ning selles suhtes on läänemaailmal keeruline olukord - ühest küljest, see mis Aafrikas toimub, näiteks islami radikalismi levik on meile ohuks, aga teisest küljest on selge, et isegi kui lääneriigid sinna 100 000 sõdurit sisse viivad ja miljardeid dollareid investeerivad, siis kiirelt sealset probleemi ei lahenda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles