Ekspert: Gruusia konflikti üheks põhjuseks on Kremli sisesõda

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia reservväelased Gori linnas.
Gruusia reservväelased Gori linnas. Foto: Mihkel Maripuu

Tänases ETV otsesaates «Olukorrast Gruusias» osalenud eksperdi arvates on Gruusia sõjalise konflikti üheks põhjuseks Kremli soov näidata maailmale, kes tegelikult riiki juhib.

Vene presidenti Dmitri Medvedevit kostitati sõjaga, et tal oleks käed seotud ja ta ei saaks viljeleda teistsugust poliitikat, ütles tänases ETV otsesaates Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse juhataja Kadri Liik.

Tema sõnul on uuel Venemaa presidendil nüüd raske pärast sellist konflikti maailmale selgeks teha, et ta soovib viljeleda läänelikku poliitikat.

Ka saates osalenud IRLi juht Mart Laar nõustus osaliselt selle arvamusega, öeldes, et konflikti põhjuste seas on ka väike annus Kremli-sisest võimuvõitlust. Maailmale tahetakse selgeks teha, kes tegelikult seda riiki valitseb, ütles ta.

Liigi sõnul oleks Venemaa ammu võinud Lõuna-Osseetias konflikti lahendada, kui ta seda oleks soovinud. Erinevalt Abhaasiast oleksid osseedid Venemaad kuulanud, selgitas ta.

Teise konflikti põhjusena tõi Liik välja asjaolu, et Venemaa on kaua kurtnud, et teda ei kuulata ja ei austata ning praegust konflikti kasutatakse võimalusena panna teisi ennast kuulama.

Laari sõnul on praeguse konflikti puhul tegemist otsese hoiatusega kõikidele teistele riikidele, eeskätt Ukrainale. «Et vaadake, mis teiega juhtub, kui te hakkate liiga omapäi käima,» ütles Laar.

Lisaks Laarile ja Liigile osalesid otsesaates endine suursaadik Venemaal Mart Helme ja keskerakondlane Evelyn Sepp. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles