Venemaal on naisterroristid pannud toime kümneid rünnakuid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaal on naisterroristid pannud toime kümneid rünnakuid
Venemaal on naisterroristid pannud toime kümneid rünnakuid Foto: SCANPIX

Venemaal Volgogradis leidsid eile ja täna hommikul aset terrorirünnakud.

Venemaa eriolukordade ministeeriumi teatel kahtlustatakse raudteejaama rünnakus noort naist, edastab Helsingin Sanomat.

See naine pani Volgogradi raudteejaama turvakontrolli juures ta keha ümber olnud pommi plahvatama.

Teine rünnak toimus trollis ja siis hukkus esmastel andmetel kümme inimest.

Kui tegemist on ikka naissoost enesetaputerroristiga, siis see ei ole esimene kord, mis naised Venemaal enesetapurünnakuid korraldavad.

Venemaal Põhja-Kaukaasia olukorda jälgiva organisatsiooni Kaukaasia sõlm andmetel on viimase 13 aasta jooksul Venemaal teinud 49 naist enesetapurünnaku.

Volgogradis leidis pommiplahvatus aset ka selle aasta oktoobris. Võimude sõnul pani siis bussis pommi plahvatama Dagestani päritolu naine.

Viimastel aastate terrorirünnakute korraldajaks peetakse Põhja-Kaukaasia islamistlikku mässuliste juhti Doku Umarovit. Umarov tahab luua Venemaale kuuluva Põhja-Kaukaasia alal islamistliku emiraadi ja eralduda Venemaast.

Selle aasta suvel kutsus Umarov üles tegema rünnakuid 2014. aasta veebruaris toimuvatel Sotši olümpiamängudel.

Venemaal terrorirünnakuid tegevaid naisi kutsutakse «mustadeks leskedeks». Arvatakse, et paljud neist maksvada oma abikaasade surma eest kätte.

Põhja-Kaukaasias aset leidvas konflikti mõlemad osapooled kasutavad üsna karme võtteid.

Venemaa keskvõimu esindajad ei võta ega saagi seaduse järgi võtta vange ning selle tõttu muutuvad arreteerimisolukorrad tihtipeale lahinguteks.

Venemaa inimõigusorganisatsioonide andmetel arreteeritakse Põhja-Kaukaasias inimesi süüdistatuna koostöös islamistidega ning seda ilma kindlate tõenditeta. 

Enne Sotši olümpiamänge on Venemaal julgeolekumeetmeid karmistatud.

Põhja-Kaukaasia kõige keerulisema olukorraga Dagestanis kogutakse mosleminaistelt ettevaatusabinõuna DNAd, et neid oleks pärast võimalikku enesetapurünnakut kergem kindlaks teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles