50-aastased oskavad elu nautida

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
50-aastased oskavad elu nautida
50-aastased oskavad elu nautida Foto: SCANPIX

USA Stony Brooki ülikooli uuring näitas, et 50-aastased naudivad elu kõige enam.

Selles vanuses inimesed on elus ühte-teist saavutanud, on rõõmsamad, neil on vähem stressi ja probleeme, kirjutab Live Science.

Sotsiaalteadlased uurisid küsimustiku abil 350 000 keskealise ameeriklase eluga rahulolu ja tervislikku seisundit. Küsimustikus oli küsimusi stressi, depressiooni ja õnne kohta.

Tulemused näitasid, et 20. – 49. eluaastani ollakse küllaltki pinges, närvilised, depressioonis ning õnnetud. Kuid alates 50. eluaastast õnnetunne ning elunaudingute osakaal suurenes.

50. aastastel oli negatiivseid tundeid vähem kui neist noorematel. Stressitase hakkab kasvama 20. eluaastatel ja püsib kuni keskeani stabiilselt kõrge. Pärast seda stress kahaneb.

Meeste ja naiste tulemused olid sarnased, välja arvatud see, et kõikides naiste vanusegruppides esines kurvameelsust rohkem.

Uuringut juhtinud psühholoogi Arthur Stone`i sõnul saavad tulemustest aru kõik, sest kõik on kunagi olnud 20. eluaastates.

«Kui küsisime, et kui paljud 50. aastastest tahaksid jälle 25. aastased olla, siis tahtjaid ei olnud just kuigi palju,» selgitas psühholoog.

Uurijate sõnul ei saa täpselt öelda, millest 50. eluaastates õnnetunne tekib, kuid arvatakse, et suurt rolli mängib elukogemus.

«50. aastased ja vanemad võtavad elu rahulikumalt. Õnnetunnet ei mõjutanud see, kas nad käivad tööl, on töötud või pensionil, kas nad elavad lastega koos või mitte. 50. aastastel on seljataga kogemustepagas. Inimajul on võime negatiivne unustada ja selle tõttu keskendutakse selles vanuses positiivsetele mälestustele. Ka ei muretseta enam selle pärast, mis nooruses tegemata jäi, vaid pilk on suunatud tuleviku asjadele,» selgitas Stone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles