Läti üleminek eurole võib kaasa tuua pangatõrkeid

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti läheb eurole. Vastav teade lehvib Euroopa Komisjoni hoonel Brüsselis.
Läti läheb eurole. Vastav teade lehvib Euroopa Komisjoni hoonel Brüsselis. Foto: Reuters

Läti võtab esimese jaanuari keskööl kasutusele euro ja see võib kaasa tuua ka häireid Eesti Swedbanki ja Nordea panga töös – internetipangas võib esineda tõrkeid maksete tegemisel ja sularahaautomaadid ei pruugi töötada.

Mõlemad pangad põhjendavad võimalikke probleeme sellega, et osaliselt on nende pangasüsteemid kolme Balti riigi peale ühised.

Täpselt samal põhjusel, aga ümberpööratuna – neil ei ole ühiseid süsteeme – ütlevad Danske Bank ja SEB, et neil takistusi ei tule. «Kõik süsteemid, sealhulgas sularahaautomaadid, pangakaardid ja internetipank töötavad tavapäraselt,» ütleb Danske Banki turundusdivisjoni direktor Anneli Rõuk. Sama kinnitab SEB kohta nende kommunikatsioonijuht Silver Vohu.

Swedbank ja Nordea on kahest ülejäänud suurpangast aga selles mõttes erinevad, et jagavad koos lõunanaaber Lätiga osasid IT-süsteeme. Postimees saigi võimalikest probleemidest teada sedakaudu, et Swedbankis liikus info, kus soovitati oma töötajatel igaks juhuks aastavahetuseks sularaha välja võtta, sest võib tulla tõrkeid.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask kinnitabki, et aastavahetuse ööl võib esineda pangakaartide ja elektrooniliste kanalite töös häireid. «Süsteemid on ühised ja kuigi analüüside järgi mingeid suuremaid häireid või katkestusi ei tohiks tulla, siis tehnika on tehnika ja liigne ettevaatus pole paha,» ütleb Siilivask.

Nordea on selles mõttes konkreetsem, sest pank ütleb otse välja, et 31. detsembril (täna) ei saa ajavahemikus 23.00–00.00 nende sularahaautomaatidest sularaha välja võtta ning 23.00–03.00 ei saa kasutada Nordea internetipanka. «Küll aga saab neil aegadel teha kaardimakseid,» lisab Nordea kommunikatsioonijuht Jane-Liina Liiv.

Kokkuvõttes pole seega ilmselt põhjust midagi hullu peljata, kuid Swedbanki ja Nordea kliendid võiksid igaks juhuks panna täna õhtuks sularaha kõrvale, kui paari tunni jooksul ei peaks kõik pangateenused sada protsenti toimima.

Muuseas, kui Eesti läks 2011. aasta 1. jaanuaril üle eurole, siis selle tõttu esines aastavahetuse ööl tõrkeid ka Läti pangasüsteemides. Toona oli probleemide põhjus täpselt sama mis nüüdki – osa pankade süsteemid on tsentraalsed ja ulatuvad üle riigipiiride. Seekord teevad lätlased siis Eestile n-ö tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles