Sikorski mõrva konspiratsiooniteooriad ei leidnud kinnitust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wladyslaw Sikorski
Wladyslaw Sikorski Foto: Wikipedia

Konspiratsiooniteooriad, mille kohaselt Poola Teise maailmasõja aegne liider kindral Wladyslaw Sikorski mõrvati, ei leidnud viis aastat kestnud uurimise käigus kinnitust.


Uurimise viis läbi Poola Rahvusliku Mälu Instituut (IPN), mis uuris Sikorskile 1943. aasta 4. juulil surma toonud Gibraltari-Londoni lennu asjaolusid. Instituut ei leidnud mingeid tõendeid sellest, et sõjaaegne peaminister oleks enne lendu tapetud või olnud lennuõnnetuse põhjuseks sabotaaž.

IPNi avalduse kohaselt pole alust kahelda, et lennukile minnes oli Sikorski elus. 2008. aastal, kui uurimist alustati, kaevati Sikorski säilmed üles, kuid neilt ei leitud mingeid tõendeid selle kohta, justkui oleks ta enne lendu tapetud.

Samamoodi jõudis IPN järeldusele, et lennuõnnetuse põhjused olid needsamad, mida väitis ka 1943. aastal tegutsenud Briti uurimiskomisjon. IPN lisas, et välistamaks või kinnitamaks sabotaaži selle juures pole neil piisavalt informatsiooni.

Uurimiskomisjon küsitles ka kaht viimast elusolevat tunnistajat – raadiooperaatorit ja sukeldujat, kes mõlemad on britid.

Varasematel aastatel on seoses Sikorski surmaga ringelnud mitmeid vandenõuteooriaid. Süüalusteks on peetud nii venelasi, britte kui poolakaid.

Sikorski lennuõnnetus juhtus varsti pärast seda, kui Moskva lõpetas suhted Poola eksiilvalitsusega Londonis.

Kindral Sikorski oli palunud Punasel Ristil uurida Katõni veresauna pärast seda, kui natsid kaevasid välja tuhandete Nõukogude vangistuses kaotsi läinud Poola ohvitseride surnukehi. Jossif Stalin aga survestas Poolat ja lääneliitlasi tunnistama Katõni veretöö, mille Moskva omaks võttis alles 1990. aastal, natside kätetööks.

Sikorskile surma toonud lennuõnnetuses hukkusid kõik 11 reisijat. Nende seas oli ka kaks Briti parlamendisaadikut, kellest üks oli Winston Churchilli tütre ristiisa Victor Cazalet, ning Sikorski enda tütar. Vaid lennuki piloodil õnnestus katapulteeruda ja hoolimata rohketest vigastustest ellu jääda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles