Antarktikas jäävangis olnud laevalt toimetati minema kõik reisijad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinqa jäämurdjalt Xue Long pärit helikopter tõi Akademik Šokalski pardalt ära kõik 52 reisijat.
Hiinqa jäämurdjalt Xue Long pärit helikopter tõi Akademik Šokalski pardalt ära kõik 52 reisijat. Foto: SCANPIX

Hiina jäämurdjalt Xue Long pärit helikopter toimetas jäävangi jäänud Vene laevalt Akademik Šokalski ära kõik 52 reisijat.

Päästeoperatsioon sai alguse pärast seda, kui kopteril tekkis maandumisvõimalus, vahendas AFP.

Akademik Šokalski pardal olnud uurija Chris Turney säutsus Twitteris, et kõik reisijad on turvaliselt jäämurdja Aurora Australise pardal. Laev toimetab nad Austraaliasse, see merereis kestab umbes nädala.

Akademik Šokalski lahkus Uus-Meremaalt 28. novembril, püüdes liikuda mööda Austraalia polaaruurija Douglas Mawsoni enam kui sada aastat vanu radu. Laev jäi jäässe kinni jõululaupäeval.

Reisijate seas on teadlasi, turiste ja ajakirjanikke. Nende evakueerimist lükati mitu korda edasi ja seda ebasobivate ilmastikuolude ning piirkonnas viibinud jäämurdjate jaoks liiga paksu jää tõttu.

Kokku oli laevas 74 inimest. Praegu pole selge, kas jää pragunemist jäi ootama kogu 22-liikmeline meeskond või mitte.

Akademik Šokalski valmis 1982. aastal Turu laevatehases. Laev kuulub Vene riigile, mis rendib seda välja Austraalia firmale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles