Riigikogu välistas mitmesse parteisse kuulumise

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Egert Kamenik / Postimees

Riigikogu võttis täna vastu erakonnaseaduse muutmise seaduse, mis tagab isikute kuulumise ainult ühte Eestis registreeritud erakonda ja võimaldab saada aktuaalset ülevaadet erakondade liikmete nimekirjadest.


Seadusemuudatuse järgi peab erakond registreerima muudatused kohtu registriosakonnas kord kvartalis. Juhul, kui erakonna liige on korraga enam kui ühe erakonna liikmete nimekirjas, arvestab kohtu registriosakond isiku sellesse erakonda, mille liikmeks astumise aeg on hilisem.

Evelyn Sepp nimetas riigikogu kõnepuldis seadust enne selle vastuvõtmist jamaks ning ütles, et Keskerakond seda seadust ei toeta. «See eelnõu pole mitte jama, vaid selle tähendus on veel kõnekam,» ütles Sepp. Ta rääkis, et riigikogu on sadu töötunde kulutanud seadusele, mille näiline eesmärk on olnud see, et 100-200 inimest ei oleks üheaegselt kahe erakonna nimekirjas.

Kuna nimekirja peab nüüd pidama kohturegistri juures, ei ole liikmelisus enam Sepa hinnangul erakondade asi, vaid riigi asi. «Kümnete tuhandete erakonna erakonna lihtliikmete poliitiliste vaadete kohta andmebaasi kogumine ja riiklik talletamine ja majandamine on riigi asi. Ma arvan, et see on küsimus, millele Veneetsia Komisjon võiks üsna pea päris tõsiselt tähelepanu pöörata, sest Eesti on väga jõuliselt liikunud selle suunas, et meil on riigi erakonnad.»

Tema sõnul on poliitilised vaated inimeste isiklik asi. «Kümnete tuhandete inimeste jaoks tähendab vale poliitiline kuuluvus, maailmavaate avalik deklareerimine väga selget ohtu nende töökohale ja edasisele karjäärile,» ütles Sepp.

Reformierakondlane Väino Linde sõnas eelkõnelejale viidates, et kelle king pigistab, küll see sauna kütab. «Reformierakond on kindlasti selle eelnõu lõpuni menetlemise poolt. Toetame seda põhimõtet, et igaüks meist võib ja peab kuuluma soovi korral ühte erakonda, mitte ei pea neid olema erakondi mitu. Eestis on erakondi, kes on huvitatud topeltliikmelisusest kahjuks,» rääkis Linde.

Seaduse vastuvõtmise poolt oli 51 riigikogulast, erapooletuid- ja vastuhääletajaid ei olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles