SDE: liikmeskonna kasvatamine pole eesmärk omaette

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDE valimisreklaam kohalikel valimistel.
SDE valimisreklaam kohalikel valimistel. Foto: Peeter Langovits

Ehkki erakonna liikmeskonna suur kasv viimase viie aasta jooksul on hea märk, ei ole oluline mitte see, kui palju liikmeid on, vaid see, et need liikmed suhestuksid erakonna põhimõtetega, ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) peasekretär Indrek Saar.

Kui veel 2009. aastal oli SDE-l 3324 liiget, siis tänaseks on see arv peaaegu kahekordistunud – viis aastat hiljem kuulub sotside ridadesse 6199 inimest.

«Kindlasti on see meie jaoks hea märk, et inimesed on tahtnud liituda. Teistpidi tuleb aru anda, et see liikmeskond võiks olla ka huvitatud, mis nende erakonnas toimub,» rääkis erakonna peasekretär Indrek Saar.

Saare sõnul on oluline kaaluda, kui suureks tasub liikmeskonda kasvatada ning kas erakond suudab inimestele tegevust pakkuda. «Näeme erakondi, kes pingutavad selle nimel, et olla suurim, samal ajal maksab liikmemaksu mõni protsent nende liikmetest. See näitab iseenesest, et kühvliga liikmete kokkuajamine ei ole õigustatud,» märkis ta.

Ta lisas, et erakond pole võtnud liikmeskonna kasvatamist omaette eesmärgiks. «Püüame pigem tegutseda nii, et kui keegi on erakonda tulnud, siis oleks neil taju, et nad suhestuksid erakonnaga. Pigem püüame sellega vaeva näha, mitte numbrit suureks ajada – me ei tahaks üle pingutada.»

Saar tõi esile, et liikmeskonna suurenemise taga on olnud ka kahe erakonna, üks osaliselt ja teine täielikult, liitumine SDEga. Kuigi 2009. aastal oldi lähedal sellele, et sotsidega liitub Eestimaa Rahvaliit, ei saanud sellest asja, kuid sellegipoolest tuli sotside ridadesse üle mitusada inimest. 2012. aastal liitus SDE Vene Erakonnaga Eestis, mis tõi erakonna nimekirja juurde üle tuhande inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles