Karmo Tüür: piirileppe allkirjastamine võis takerduda Moskva muude sihtide tõttu

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministrid Urmas Paet ja Sergei Lavrov pärast Eesti-Venemaa piirileppe sõlmimist Moskvas.
Välisministrid Urmas Paet ja Sergei Lavrov pärast Eesti-Venemaa piirileppe sõlmimist Moskvas. Foto: Reuters

Eesti-Venemaa piirileppe allkirjastamine võis takerduda ka Venemaa muude välispoliitiliste sihtide tõttu, arvab Tartu Ülikooli politoloog Karmo Tüür.

Kuigi Eesti-Vene piirilepete peatset allakirjutamist on prognoositud juba eelmise aasta keskpaigast, pole välisministeeriumi andmeil lepete kooskõlastamine Venemaa ministeeriumite vahel veel lõppenud ning välisminister Urmas Paeti sõnul pole seetõttu ka lepete allkirjastamiseni jõutud, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Tartu Ülikooli politoloog Karmo Tüür leidis, et lepete allkirjastamise venimist on keerukas selgitada, sest poliitiline tahe on mõlemal poolel olemas.

«Ma arvan, et 2013. aastal jäi see tõenäoliselt täitmata lihtsalt selle tõttu, et Venemaa kogu välispoliitiline aur läks ära kõigepealt Süüria küsimuse ohjeldamisele ja hiljem Ukraina n-ö käeshoidmisele,» arvas politoloog.

Ta märkis, et kuna enam ei ole selliseid põletavaid küsimusi näha, siis võiks eeldada, et Putini poolt antud korraldus jõuab nüüd täitmisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles