India krüogeenmootoriga raketi start õnnestus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketi start. Pilt on illustratiivne.
Raketi start. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

India krüogeenmootoriga raketi tänane start õnnestus, teatas riigi kosmoseuuringute organisatsiooni (ISRO) esimees K. Radhakrishnan.

India kosmosekeskusest Andra Pradeshi osariigis Sriharikotas startinud 415-tonnine rakett GSLV-D5 toimetas orbiidile kahetonnise sidesatelliidi.

«Ma olen eriti uhke tunne ja heameel öelda, et ISRO meeskond sai hakkama,» teatas Radhakrishnan.

Krüogeenmootoriga raketi GSLV-D5 katsetus on India järjekordne samm laiendamaks kandepinda üleilmsel kommertssatelliitide orbiidile toimetamise turul.

Novembris toimetas India edukalt orbiidile raketi sondiga, mis peaks jõudma selle aasta septembris Marsile.

Marsi-projekt on uus ambitsioonikas verstapost India kosmoseprogrammis, millega viidi nelja aasta eest Kuule sond. Esimene mehitatud missioon on kavas 2016. aastal. Ühe ISRO ametniku sõnul on missiooni hinnanguline maksumus neli kuni viis miljardit ruupiat (57-73 miljonit eurot).

Missiooni Mangalyaan kuulutas eelmisel aastal välja India peaminister Manmohan Singh, kes tegi avalduse vahetult pärast seda, kui India sondil ei õnnestunud Maa atmosfäärist lahkumine. Missiooni avalikustamise ajastamine tekitas toona spekulatsioone, et India üritab näidata oma majanduslikku ja sõjalist edemust naaberriigi Hiina ees.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles