Tel Avivis protestis 30 000 Aafrika migranti Iisraeli võimude käitumise vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika migrandid täna Tel Avivis Rabini väljakul protestimas.
Aafrika migrandid täna Tel Avivis Rabini väljakul protestimas. Foto: SCANPIX

Üle 30 000 ebaseaduslikult Iisraeli tulnud Aafrika asüülitaotleja kogunes täna Tel Avivi massimeeleavaldusele, protestides juudiriigi käitumise vastu migrantidega ümberkäimisel.

Demonstrandid kritiseerisid teravalt võimude keeldumist neile põgenikustaatust anda ning mitmesaja asüülitaotleja pikaajalist kinnipidamist ilma nende üle kohut pidamata.

«Me oleme kõik põgenikud» ja «Jah vabadusele, ei vanglale», skandeerisid nad inglise keeles. Protestimarsiga liitusid ka Iisraeli inimõiguslased.

«Me oleme kohtuistungite, diktaatorite, kodusõdade ja genotsiidide eest ära põgenenud,» sõnas protestist osa võtnud Eritrea päritolu Dawud uudisteagentuurile AFP.

«Iisraeli valitsus peab meie asüülitaotlused läbi vaatama ja meid inimestena kohtlema,» lisas ta. «Selle asemel, et meid põgenikena kohelda, kohtleb Iisrael meid kurjategijatena,» ütles mees.

Ultraortodoksne parlamendisaadik Eli Yishai mõistis protestid hukka. Yishai juhtis 2012. endise siseministrina valitsuse programmi, kus kümned tuhanded illegaalsed immigrandid kokku koguti ja maalt välja saadeti.

Yishai nimetas tänaseid protestijaid sissetungijateks, keda julgustavad antisionistlikud inimõigusorganisatsioonid.

Möödunud kuul Iisraelis vastu võetud uue seaduse kohaselt võivad võimud riiki sisenevaid illegaalseid immigrante kuni aasta aega ilma kohtuistungita vahi all hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles