Islandi vulkaanipurse kliimat ei mõjuta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi Eyjafjallajökuli liustiku vulkaan
Islandi Eyjafjallajökuli liustiku vulkaan Foto: SCANPIX

USA Massachusettsi ülikooli teadlaste uuring näitas, et Islandi vulkaani jätkuv purskamine kliimat ei mõjuta.

Ameeriklasest geoloog Sheila Seaman on Islandi Eyjafjallajökulli liustikul asuvat vulkaani uurinud kuus aastat, kirjutab AFP.

«Islandi vulkaanipurse ei peaks kliimat mõjutama. See purskamine oli vahepeal küll tugev, kuid mitte nii tugev, et oleks katastroofiline olnud. Tuhapilved tõusid tavapärasele kõrgusele,» selgitas geoloog.

Ta tõi näite, et 1991. aastal Filipiinidel Mount Pinatubo purskamisest sattus atmosfääri 20 miljonit tonni vääveldioksiidi.

See vääveldioksiid peegeldas aasta jooksul Maale langenud päikesekiirgusest umbes kümme protsenti tagasi.

«Eyjafallajökulli liustiku vulkaani poolt atmosfääri paisatud vääveldioksiidi kogus on umbes sajandik Mount Pinatubo vääveldioksiidist. Lisaks kerkis Mount Pinatubost pärit vulkaaniline tuhk kuni 35 kilomeetri kõrgusele. Islandi vulkaanist pärit tuhk on jäänud kuhugi kümne kilomeetri kanti,» selgitas Seaman.

Seaman lisas, et enamiku Islandi vulkaanist pärit tuhast ja vääveldioksiidist on vihmaga koos maapinnale jõudnud ning selle tõttu ei hakka see päikesekiiri tagasi peegeldama.

Kuigi nüüdseks on Islandi vulkaan varasemaga võrreldes rahulikumaks jäänud, paiskab ta ikkagi sekundis atmosfääri umbes 200 tonni tuhka.

See on sama, kui vulkaan paiskaks igas sekundis välja 150 autot.

Briti asjatundjate sõnul on praegu kuupmeetris õhus neli mikrogrammi vulkaanituhka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles