Valguslahenduse tarbeks kontrollitakse võidusamba vuukide veepidavust

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KH Energia-Konsult annab võidusamba valgustusele 10-aastase garantii.
KH Energia-Konsult annab võidusamba valgustusele 10-aastase garantii. Foto: Toomas Huik

Täna hommikul kontrollivad Tallinna Tehnikaülikooli eksperdid Vabadussõja võidusamba klaaspaneelide vuukide veepidavust, mis on eelduseks uue valguslahenduse rajamisel.

Lühikese perioodi vältel kella 9 ja 10 vahel kastetakse monumenti tõstukilt pritsitava veejoaga, mistõttu on huviliste ligipääs samba vahetusse lähedusse ajutiselt piiratud.

Lähiajal paigaldatakse monumendi tseremooniaväljakule täiendav, kuues lipumast.
Vabadussõja võidusamba projektijuhi Kaitseministeeriumi asekantsler Martin Hurda sõnul on monumendi vuukide veepidavuses veendumine üheks eelduseks uue valguslahenduse rajamisel.

«Tänaseks on Kaitseministeeriumile esitatud neli esialgset lahendust, kuidas tagada monumendile kvaliteetne valgustus. Kõigi lahenduste taga on Eesti firmad, kes vaatamata valgustusele seatud üsna karmidele tehnilistele tingimustele on veendunud töökindla süsteemi rajamise võimalikkuses. Pärast veekatsetuste tulemuste selgumist saavad firmad täpsemaid andmeid oma lõplike lahenduste väljatöötamiseks ja pakkumiste esitamiseks,» lausus Hurt.

Lähinädalatel paigaldatakse võidusamba tseremooniaväljakule lisaks kuues lipumast, millega tagatakse protokollilised nõuded riiklike ürituste läbiviimiseks. Paarisarv lipumaste on vajalik näiteks kahepoolsete kõrgetasemeliste riiklike visiitide korral, mil protokolli kohaselt tuleb heisata võrdne arv nii Eesti kui külastava delegatsiooni asukohamaa riigilippe. Praegu on Vabadussõja võidusamba esisel platsil paaritu arv, ehk viis lipumasti.

Möödunud aasta lõpus tellis Kaitseministeerium Tallinna Tehnikaülikoolilt monumendi tehnilise seisukorra hindamise, millega kaardistatakse ka Vabadussõja võidusamba võimalikud tehnoloogilised riskid. Eksperthinnangud on tellitud monumendi ehituskonstruktsioonidele, klaasist detailidele, LED-valgustussüsteemidele, juhtimisautomaatikale, samba kütte- ja ventilatsioonisüsteemile ning elektritoite süsteemile. Analüüsi tulemused esitatakse Kaitseministeeriumile etapiviisiliselt, lõplik hinnang valmib 2010. aasta suvel.

Selle aasta jaanuaris otsustas Kaitseministeerium riigihankega leida ettevõtte, kes uuendab monumendi risti- ja sambaosa valguslahenduse töökindlal ja kvaliteetsel viisil. Seitsmest taotlejast vastas kvalifitseerimistingimustele neli, kellega ministeerium alustas läbirääkimisi parima lahenduse leidmiseks.

Hankeleping sõlmitakse pakkujaga, kelle lahendus on majanduslikult soodsaim ja vastab enim lähteülesandes sätestatud nõuetele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles