Kreeka korruptsiooniskandaali on segatud kolm Saksa relvatootjat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa firmas Krauss-Maffei Wegmann (KMW) valminud tank Leopard-2 A7.
Saksa firmas Krauss-Maffei Wegmann (KMW) valminud tank Leopard-2 A7. Foto: SCANPIX

Saksa ettevõtted on osutunud seotuks Kreeka relvahangete ümber lahvatanud korruptsiooniskandaaliga, teatas Deutsche Welle viitega Saksa agentuurile dpa.

Kreeka meediakanalid avaldasid läinud nädalavahetusel stenogrammi ärimees Dimitrios Papahristou ülekuulamisest, kes varem töötas Saksa firmas Krauss-Maffei Wegmann (KMW). Papahristou nimetas prokuratuurile kuus Saksa ärimeest kolmest firmast, kes andsid Kreeka ametnikele pistist või pidid vähemasti olema afäärist teadlikud.

Ajalehe Süddeutsche Zeitung hinnangul võivad skandaali olla segatud sellised suurettevõtted nagu Atlas Elektronik, Rheinmetall ja KMW. Väljaande andmeil käib jutt kolmest suurest projektist: Saksamaalt ostetud Poseidon-klassi allveelaevade moderniseerimine ning õhutõrjesüsteemide Astrad ja liikursuurtükkide PzH 2000 tarnimine.

Papahristou sõnul andis ta omaaegsele Kreeka relvastusameti aseülemale Antonios Kantasele 750 000 eurot altkäemaksu selle eest, et ta ei takistaks Kreeka armeele 24 suurtüki tarneks lepingu sõlmimist. Kantas on altkäemaksu võtmist üles tunnistanud.

Ajakiri Spiegel kirjutab, et Müncheni prokuratuur algatas KMW suhtes korruptsioonijuurdluse. Kantas tunnistas altkäemaksu võtmist ka 170 Leopard-2 tanki ostutehingu sõlmimisel.

Endine kõrge riigiametnik on tunnistanud altkäemaksu võtmist kokku ligi 8 miljoni euro ulatuses. Neist umbes 3,2 miljonit eurot tulid Saksamaalt. Agentuuri dpa andmeil on korruptsiooniskandaali segatud ka Rootsi ja Vene firmad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles