Maruste: Eesti ujub teisel ülestõusmispühal töötades kangelaslikult vastuvoolu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihavõttemunad.
Lihavõttemunad. Foto: Karmen Kaha

Põhiseaduskomisjoni esimees Rait Maruste (Reformierakond) nõustub Keskerakonna ettepanekuga, et teine ülestõusmispüha võiks olla ka Eestis riigipüha. 

«Olen sel teemal rääkinud nii eelnõu esitajatega kui fraktsioonis. Fraktsioonis oli enamus selle idee vastu, aga oli ka neid, kes olid poolt,» ütles Maruste Postimehele, kommenteerides Keskerakonna ettepanekut, et teine ülestõusmispüha võiks Eestis olla nn punane püha ehk puhkepäev.

«Mina isiklikult arvan, et see tuleks ära teha, sest mujal Euroopas on see niikuinii riigipüha, bank holiday ehk päev, kui pangaülekanded seisavad, rahvusvahelist kauplemist ei toimu,  inimesed puhkavad. Juba sel põhjusel pole meil põhjust kangelaslikult vastuvoolu ujuda,» arvas Maruste.

«Peale selle oleks pikas kevades enne suvepuhkust üks pikem nädalavahetus igati asjakohane, nii et mina isiklikult olen poolt,» ütles ta.

«Ühest küljest on vajalik tööd teha, et SKT-d tõsta, kuid see on ikkagi pooles vinnas töötamine, osaliselt enesepettus,» muigas Maruste.  

Maruste lubas, et kui Keskerakond oma eelnõu uuesti lauale toovad, tõstatab ta selle teema Reformierakonna fraktsioonis uuesti ja püüab ka teisi veenda, et teine ülestõusmispüha tuleks ka Eestis riigipühaks muuta. Samas tõdes ta, et kui teistelt toetust ei tule, võib jääda otsus taas langetamata.

Peale teise ülestõusmispüha uute riigipühade loomist Eestis Maruste ei poolda. «Kui kord juba mõni päev riigipühaks tehtud, on seda hiljem rahvalt ära võtta väga raske. On riike, näiteks Prantsusmaa ja Rootsi, kus on paljud usupühad riigipühad. Ses mõttes tuleb uute pühade kasutusele võtmisega väga ettevaatlik olla ja enne väga läbi mõelda,» põhjendas Maruste.

Keskerakond teatas eile, et soovib jätkata arutelu seaduseelnõu üle, mis muudaks jõustumisel teise ülestõusmispüha riigipühaks ja puhkepäevaks. Keskerakonna fraktsiooni sellesisuline seaduseelnõu läbis riigikogus esimese lugemise 2011. aasta septembrikuus, kuid jäi pärast seda seisma. Nüüd lubas partei teha põhiseaduskomisjoni esimehele ja riigikogu juhatusele ettepaneku aruteluga edasi minna.

Ülestõusmispühade teine püha pole puhkepäev Euroopa Liidu riikidest vaid Eestis, Maltal ja Portugalis.

Praegu on Eestis 12 riigipüha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles