Egiptuses kaevati välja kiviaegne laste surnuaed

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sahara kõrb.
Sahara kõrb. Foto: SCANPIX

Poola arheoloogide rühm kaevas Egiptuses välja matmispaiga, kust leiti kümnete laste, imikute ja loodete skelette.
 


Unikaalne matmispaik on arheoloogide andmetel ligi 6500 aastat vana, pärinedes seega nooremast kiviajast. Matmispaik asub sügaval Gebel Ramlahi kõrbepiirkonnas Egiptuse lõunapiiri lähedal Sahara Läänekõrbes, kust pole varem ühtegi peamiselt lastele mõeldud matmispaika veel leitud, kirjutas arheoloogiajakiri Past Horizons.

Väljakaevamisi juhtinud professor Prof. J Kabacińskiego rääkis, et matmispaigast leiti ka mitmeid haudu, kuhu vastsündinu oli maetud koos täiskasvanuga, nende puhul on tegu ilmselt sünnitusel surnud emade ja lastega. Ühe taolise matuse puhul tuvastati, et ema oli kõigest 14-aastane, teiste vanust pole veel kindlaks tehtud.

Suurem osa leitud skelette on väga halvasti säilinud – alles on vaid koljufragmendid ja pikemad luud. Teadlased võtsid kõigest proove, et teha kindlaks muuhulgas ka surnuaeda maetude võimalikud sugulussidemed.

Kõik hauad olid võrdlemisi väikesed ning maapinnal ei viidanud miski nende olemasolule. Noore ema matmispaigas võis aga kunagi olla ka nähtav maapinnal asuv konstruktsioon.

Erinevalt teistest sama piirkonna matmispaikadest ei ole leitud lastesurnuaias näha mingit kindlastruktuurilist skelettide paigutust.

Hauapanuseid leiti matmispaigast vähe, ent igasse hauda oli kaasa pandud punase ookri tükke, mis viitavad võimalusele, et tegu oli toonaste uskumuste seisukohast millegi väga olulisega. Mõnest üksikust hauast leiti ka Punase mere äärest pärinevatest karpidest tehtud käevõrusid.

Lastesurnuaia läheduses asub ka täiskasvanute surnuaed, mis pärineb tõenäoliselt samast ajaperioodist. Teadlastel avaneb seega suurepärane võimalus uurida toonase Läänekõrbe elu.

Vaata fotosid matmispaigast SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles