Türgi peaminister: Assad tuleb võimult kõrvaldada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assadi pildiga plakat pealinnas Damaskuses.
Süüria president Bashar al-Assadi pildiga plakat pealinnas Damaskuses. Foto: SCANPIX

ÜRO korraldatud Süüria rahukonverents peab tegema tööd sealse presidendi Bashar al-Assadi võimult kõrvaldamise nimel, sest too on süüdi kümnete tuhandete inimeste surmas, ütles Türgi peaminister täna.

«Genf-2 peab tagama [...] et ükski meede ei nurju [...] juhatamaks sisse ajastut ilma Bashar al-Assadita,» rääkis Recep Tayyip Erdoğan külaskäigul Tokyosse.

«Inimene, kes on lasknud sel sündida, jäädes endistviisi riiki juhtima, ei ole vastuvõetav,» lisas ta.
Süüria pea kolm aastat kestnud konflikt on nõudnud hinnanguliselt 130 000 inimese elu ja sundinud miljoneid põgenema.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon alustas esmaspäeval eelseisva rahukonverentsi kutsete laialisaatmist. Osalejate nimekirja kuuluvad näiteks opositsiooni toetaja Saudi Araabia ning Süüria naabrid Türgi, Iraak ja Jordaania, kuid Iraani nende seas pole.

Washington on pikka aega vastustanud Venemaa ja teiste riikide üleskutseid lubada Teheranil osaleda 22. jaanuaril Šveitsis algavatel kõnelustel. USA süüdistab islamivabariiki Damaskuse režiimi varustamises relvade, võitlejate ja rahaga ning Süüria presidendi Bashar al-Assadi poolel võitlevate Liibanoni šiialiikumise Hizbollah võitlejate relvastamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles